Elon Musk a petrecut mulţi ani construindu-şi reputaţia de titan al afacerilor şi vizionar în domeniul tehnologiei, ignorând criticii şi scepticii pentru a deveni cea mai bogată persoană de pe planetă. Însă, pe măsură ce Musk a căpătat putere la Washington în ultimele luni, popularitatea sa a scăzut, potrivit unui sondaj realizat de Associated Press-NORC Center for Public Affairs Research.
Doar 33% dintre adulţii americani au o părere favorabilă despre Musk, figura publică a eforturilor preşedintelui Donald Trump de a reduce şi reforma guvernul federal. Este o scădere de la 41% în decembrie.
„Este păcat că şi-a distrus reputaţia”, a declarat Ernest Pereira, 27 de ani, democrat care lucrează ca tehnician de laborator în Carolina de Nord. «S-a lăsat pradă propriului 'hype'.»
Sondajul a relevat că aproximativ două treimi dintre adulţi consideră că Musk a exercitat o influenţă prea mare asupra guvernului federal în ultimele luni, deşi această influenţă ar putea să ia sfârşit. Se preconizează că antreprenorul miliardar îşi va părăsi funcţia din administraţie în următoarele săptămâni.
Musk este vizibil mai puţin popular decât efortul general de reducere a personalului guvernamental, pe care Trump l-a descris ca fiind supradimensionat şi corupt. Aproximativ jumătate dintre adulţii americani consideră că preşedintele republican a mers prea departe în reducerea numărului de angajaţi federali, în timp ce aproximativ 3 din 10 cred că este pe drumul cel bun şi 14% vor ca el să meargă şi mai departe.
Susan Wolf, 75 de ani, pensionară din Pennsylvania, consideră că guvernul federal este prea mare, dar Musk „a făcut un dezastru din toate”. „Nu am încredere în el”, a spus ea. „Nu cred că ştie ce face.”
Wolf, care nu este înregistrată la niciun partid politic, a declarat că succesul lui Musk în sectorul privat nu se transpune în Washington. „El crede că un guvern se conduce ca o afacere. Dar nu se face aşa”, a spus ea. „Unul este în beneficiul poporului, iar celălalt este în beneficiul corporaţiei.”
O mare parte a reducerilor de personal a fost realizată prin intermediul aşa-numitului Departament pentru Eficienţa Guvernamentală (DOGE), care a fost ideea lui Musk în timpul campaniei electorale de anul trecut. Mii de angajaţi federali au fost concediaţi sau obligaţi să demisioneze, contractele au fost anulate şi agenţii întregi au fost paralizate.
Musk a reuşit să ofere o doză de terapie de şoc guvernului federal, dar nu a atins alte obiective. După ce a vorbit despre reducerea cheltuielilor cu 1 trilion de dolari, el a stabilit un obiectiv mult mai modest, de 150 de miliarde de dolari. Chiar şi atingerea acestei sume s-ar putea dovedi dificilă, iar DOGE a exagerat în mod regulat progresele înregistrate.
Se aşteaptă ca el să înceapă să dedice mai mult timp companiei Tesla, producătorul său de maşini electrice, care a suferit o scădere drastică a veniturilor în timp ce el lucra pentru Trump. Musk le-a spus investitorilor într-o recentă conferinţă telefonică că „acum că lucrările majore de înfiinţare a Departamentului pentru Eficienţa Guvernamentală sunt terminate”, se aşteaptă să petreacă doar „o zi sau două pe săptămână pentru chestiuni guvernamentale”.
Musk, în activitatea sa pentru administraţie, a continuat o evoluţie politică spre dreapta. Deşi antreprenorul născut în Africa de Sud nu a fost niciodată uşor de clasificat ideologic, el a susţinut lupta împotriva schimbărilor climatice şi a sprijinit adesea candidaţii democraţi.
Acum, el critică „virusul minţii trezite” şi avertizează asupra prăbuşirii civilizaţiei occidentale din cauza ameninţărilor reprezentate de migraţia ilegală şi cheltuielile excesive ale guvernului.
Politica din ce în ce mai conservatoare a lui Musk se reflectă în sondaje. Doar aproximativ 2 din 10 independenţi şi aproximativ 1 din 10 democraţi îl privesc favorabil pe Musk, comparativ cu aproximativ 7 din 10 republicani.
În plus, în timp ce aproximativ 7 din 10 independenţi şi aproximativ 9 din 10 democraţi consideră că Musk are prea multă influenţă, doar aproximativ 4 din 10 republicani sunt de aceeaşi părere.
Mark Collins, 67 de ani, manager de depozit din Michigan, care în ultimii ani a înclinat spre republicani, a spus că Musk „conduce cu mână fermă” companiile sale, „iar guvernul are cu siguranţă nevoie de mai multă disciplină”.
„El curăţă tot gunoiul”, a spus el. «Îmi place ce face».
Republicanii sunt mult mai puţin îngrijoraţi decât democraţii că vor fi afectaţi de recentele reduceri ale agenţiilor, serviciilor sau subvenţiilor guvernamentale federale. Doar 11% au declarat că sunt «extrem de» sau «foarte» îngrijoraţi că ei sau cineva cunoscut vor fi afectaţi, în timp ce aproximativ două treimi dintre democraţi şi 44% dintre independenţi au aceste temeri.
Sondajul AP-NORC, realizat pe un eşantion de 1.260 de adulţi, a fost efectuat în perioada 17-21 aprilie. Marja de eroare este de plus sau minus 3,9 puncte procentuale.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.