Nicola Sturgeon a anunţat miercuri că va demisiona din funcţia de prim-ministru al Scoţiei, după opt ani de mandat, o decizie care ia prin surprindere. Sturgeon a declarat într-o conferinţă de presă la Edinburgh că va rămâne la conducerea guvernului descentralizat al Scoţiei până când va fi găsit un succesor.
UPDATE: Premierul Nicola Sturgeon a confirmat într-o conferinţă de presă că demisionează.
Ea a spus că decizia nu are legătură cu problemele din ultima vreme.
"Această decizie provine dintr-o evaluare mai profundă şi pe termen mai lung", a spus ea, adăugând că s-a gândit săptămâni întregi la această decizie.
"A da absolut tot ce ai din tine pentru această slujbă este singurul mod în care te poţi achita de sarcini. Dar, în realitate, acest lucru poate fi făcut de oricine doar pentru o perioadă limitată de timp. Pentru mine, acum există pericolul să devină prea mult timp", a afirmat ea.
Sturgeon a spus că problema înlocuirii ei este una care ţine de Comitetul Executiv Naţional al SNP, partidul din care provine, care va stabili un calendar pentru alegerea unui nou lider al partidului.
Ea a precizat că nu îşi va anunţa un candidat favorit pentru acest rol.
În ceea ce priveşte independenţa, Sturgeon crede că a condus ţara mai aproape de obiectivul său şi că se află deja ”în faza finală".
"Cred cu tărie că succesorul meu va conduce Scoţia spre independenţă", a spus ea.
ŞTIREA INIŢIALĂ:
Nicola Sturgeon va demisiona miercuri din funcţia de prim-ministru al Scoţiei, după opt ani de mandat, lăsând funcţia fără un succesor clar şi cu problema independenţei nerezolvată, relatează Reuters.
BBC a citat o sursă apropiată lui Sturgeon care a declarat că aceasta "s-a săturat", un gest ce ar aminti de cel al premierului Noii Zeelande, Jacinda Ardern, care a demisionat luna trecută declarându-se copleşită de anii de mandat.
CITEȘTE ȘI Anunţ-şoc în Noua Zeelandă: Jacinda Ardern demisionează din funcţia de prim-ministru Sturgeon a devenit liderul Partidului Naţional Scoţian (SNP), aflat la guvernare, în urma referendumului pentru independenţă din 2014, când ţara a votat cu 55% la 45% pentru a rămâne ca parte a Regatului Unit.
Ea a suferit o lovitură în noiembrie, când instanţa supremă din Regatul Unit a decis că guvernul scoţian nu poate organiza un al doilea referendum fără aprobarea parlamentului britanic.
Sturgeon a declarat în replică că va transforma următoarele alegeri generale britanice într-un referendum de facto pentru a spori presiunea asupra Westminster.
De asemenea, Sturgeon, în vârstă de 52 de ani, a fost implicată recent într-o dispută privind politicile referitoare la persoanele transsexuale, după ce Scoţia a adoptat un proiect de lege pentru a facilita schimbarea sexului legal al persoanelor. Guvernul conservator al premierului Rishi Sunak a răspuns spunând că va bloca proiectul de lege. A fost prima dată când a invocat dreptul de veto asupra unei legi scoţiene şi a motivat că ar avea un impact mai larg asupra Regatului Unit.
Scoţia a fost apoi obligată să revizuiască gestionarea deţinuţilor transsexuali şi să oprească plasarea în închisori pentru femei a persoanelor transsexuale cu antecedente de violenţă împotriva femeilor.
CITEȘTE ȘI Unde va face închisoare o transsexuală condamnată pentru viol? Cazul Isla Bryson a dat bătăi de cap autorităţilor din ScoţiaGuvernul scoţian a refuzat să comenteze informaţiile pe surse despre demisie anunţate prima dată de BBC, dar Nicola Sturgeon urma să ţină miercuri o conferinţă de presă.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.