Patru ”mercenari” au fost ucişi, iar alţi doi au fost arestaţi, potrivit poliţiei, după asasinarea preşedintelui haitian Jovenel Moïse, care a şocat Haiti şi comunitatea internaţională şi care ameninţă cu o destabilizare şi mai mare o ţară deja fragilă, însă nicio inforaţie nu a fost divulgată cu privire la identitatea sau motivaţiile atacatorilor, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Preşedintele Jovenel Moïse a fost ucis la domiciliu, de către un comando armat, către ora locală 1.00 (8.00, ora României), în nopatea de marţi spre miercuri.

Potrivit judecătorului însărcinat cu dosarul, citat de presa locală, trupul neînsufleţit a fost găsit ciuruit de 12 gloanţe, iar biroul şi camera au fost jefuite.

Soţia preşedintelui a fost rănită şi evacuată în Florida, la îngrijiri.

Potrivit premierului interimar haitian Claude Joseph, atacatorii sunt ”străini care vorbesc engleza şi spaniola”.

Poliţia a anunţat miercur că i-a urmărot pe prespuşii membri ai comandoului imediat după atac şi că este în continuare ”angajată în bătălia cu aceşti asasini”.

”Din această noapte ne batem cu ei”, a anunţat într-o alocuţiune televizată directorul general al poliţiei naţionale din Haiti Léon Charles.

”Patru mercenari au fost ucişi, doi au fost interceptaţi şi se află sub controlul nostru”, a anunţat el.

”Trei poliţişti care au fost luaţi ostatici au fost recuperaţi”, a precizat el.

Nicio altă informaţie despre autorii asasinatului nu a fost divulgată.

PRIMA DOAMNĂ, ”ÎN AFARA ORICĂRUI PERICOL”

Premierul Claude Joseph a anunţat anterior, într-un discurs pe care l-a susţinut în creolă, că a decis ”să declare starea de asediu în toată ţara”, un regim care acordă puteri consolidate Executivului pe o perioadă de 15 zile.

El a îndemnat populaţia la calm şi a promis că ”asasinii vor plăti în justiţie pentru ceea ce au făcut”.

Potrivit ambasadorului haitian în Statele Unite, Bocchit Edmond, comandoul era alcătuit din mercenari ”profesionişti” care s-au dat drept oficiali din cadrul Agenţiei americane antidrog DEA.

Soţia preşedintelui, Martine Moïse, rănită, a fost evacuată cu avionul la Miami.

”Prima Doamnă se află în afara oricărui pericol. Ea primeşte îngrijiri în Florida, iar potrivit informaţiilor pe care le avem situaţia sa este stabilă”, a anunţat miercuri seara la televiziune Claude Joseph.

Acest asasinat ameninţă să destabilizeze şi mai mult cea mai săracă ţară din Americi, care se confruntă deja cu o dublă criză politică şi în domeniul securităţii.

Departamentul de Stat american a îndemnat la o menţinere a alegerilor legislative şi prezidenţiale în haiti, prevăzute la 26 septembrie, iar un al doila tur la 21 noiembrie.

Secretarul de Stat american Antony Blinken i-a datasigurări lui Claude Joseph, într-o convorbire la telefon, cu privire la ”angajamentul” Statelor Unite ”de a coloabora cu Guvernul din Haiti în vederea susţinerii poporului haitian, guvernării democratice, păcii şi securităţii”, a anunţat un purtător de cuvânt, Ned Price.

CA UN ”CUTREMUR”

Preşedintele american Joe Biden a condamnat un ”act odios”, iar Uniunea Europeană (UE) şi-a exprimat îngrijorarea faţă de o ”spirală a violenţei”.

Consiliul de Securitate al ONU, care se reuneşte de urgenţă joi, a cerut ca autorii asasinatului ”să fie rapid aduşi în faţa justiţiei”.

După anunţarea morţii violente a preşedintelui, toate activităţile au fost paralizate la Port-au-Prince şi în oraşele din provincie, potrivit unor martori.

Bernadette, în vârstă de 44 de ani, a catalogat vestea drept ”alt cutremur în Haiti”, după seismul devastator din 2010.

Jacquelyn, un locuitor în vârstă de 50 de ani al Carrefour, la periferia Port-au-Prince, se întreba care sunt motivaţiile asasinilor.

”Cine are interesul să-ol asasineze pe Jovenel Moïse? Asta nu vom afla nicidată”, aprecia el miercuri.

Jovenel Moïse, în vârstă de 53 de ani, care provine din lumea afacerilor, a fost ales preşedinte în 2016, în urma unei campanii în care a promis să dezvolte economia ţării, şi a preluat funcţia la 7 februarie 2017.

Activ în mai multe domenii economice, inclusiv exploatarea bananierilor, el nu avea nicio experienţă politică la momentul alegerii.

Haiti este o ţară cangrenată de insecuritate şi răpiri în schimbul unor răscumpărări ale unor ganguri care se bucură de o cvasi-impunitate, o situaţie care l-a afectat pe Jovenel Moïse, acuzat de inacţiune în faţa crizei şi dezavuat de o mare parte a societăţii civile.

Preşedintele asasinat a nominalizat nu mai puţn de şapte premieri în mandatul său. Ultimul dintre aceştia, Ariel Henry, urmează să preia în curând funcţia.

Jovenel Moïse - care guverna prin decret din ianuarie 2020, fără Parlament, iar durata mandatului său era contestată - a deschis şantierul unei reforme instituţionale.

Un referendum constituţional, prevăzut iniţial în aprilie, amânat prima oară la 27 iunie, şi apoi din nou, din cauza epidemiei covid-19, urmează să aibă loc la 26 septembrie.

Această reformă are ca scop o consolidare a prerogativelor Executivului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.