Multe persoane din întreaga lume urmăresc cu atenţie evoluţiile din Iran, întrebându-se dacă vor exista schimbări semnificative în politicile iraniene în regiune dacă preşedintele Ebrahim Raisi va fi afectat de accidentul de elicopter în care a fost implicat duminică, relatează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Răspunsul scurt este că nu prea multe, comentează BBC.

Ayatollahul Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului, şi-a exprimat speranţa că preşedintele şi oficialii care îl însoţesc se vor întoarce în siguranţă în capitală. El a cerut populaţiei să se roage pentru ei, dar a asigurat poporul iranian că nu trebuie să se îngrijoreze, deoarece nu vor exista probleme în conducerea ţării.

În ochii majorităţii iranienilor, liderul suprem şi Gărzile Revoluţionare Islamice (IRGC), trupele de elită ale rregimului, sunt cei care iau deciziile politice şi de politică externă majore.

Preşedintele Ebrahim Raisi este unul dintre cei mai conservatori preşedinţi pe care Iranul i-a avut vreodată şi este foarte apropiat de liderul suprem. El este, de asemenea, unul dintre candidaţii serioşi la succesiunea acestuia.

Cu toate acestea, instabilitatea ar putea afecta cu siguranţă economia. În urma anunţării acestei ştiri, rialul iranian s-a prăbuşit în raport cu dolarul american.

În ochii multor iranieni, Ebrahim Raisi a fost plasat în poziţia pe care o ocupa prin descalificarea principalilor contracandidaţi la preşedinţie, în 2021. El îndeplinea în mare parte dorinţele liderului suprem. Există o competiţie între adepţii liniei dure din Iran pentru ca unul dintre ei să îi succeadă liderului suprem. Până în prezent, Raisi a fost unul dintre cei mai influenţi dintre conservatori.

Acesta este motivul pentru care zvonurile despre incident s-au răspândit pe scară largă pe reţelele sociale în rândul iranienilor. Mulţi se întreabă cum se face că celelalte două elicoptere care transportau miniştri s-au întors în siguranţă, dar nu şi cel al preşedintelui.

Pe de altă parte, majoritatea iranienilor nu îl iau în serios pe Raisi, motiv pentru care, în timpul protestelor din 2022, rareori au fost auzite sloganuri împotriva sa. În schimb, liderul suprem a fost ţinta principală a protestarilor, pentru că acesta este cel care are ultimul cuvânt de spus.

CONDIŢII METEO POTRIVNICE

CNN relatează că se apropia miezul nopţii în munţii unde s-a prăbuşit elicopterul preşedintelui iranian şi încă nu erau veşti despre acesta, iar frigul în zona muntoasă şi greu accesibilă este pătrunzător. Trecuseră mai bine de 10 ore de când autorităţile au pierdut contactul cu elicopterul preşedintelui Ebrahim Raisi în provincia Azerbaidjanului de Est din Iran, unde ceaţa densă a îngreunat eforturile de căutare pe parcursul zilei. Agenţia de ştiri semi-oficială iraniană Tasnim a avertizat că frigul extrem nu va face decât să îngreuneze şi mai mult căutările odată cu lăsarea nopţii. Temperatura minimă pe timpul nopţii în cel mai apropiat oraş, Tabriz, era de 10 grade duminică, însă este dificil să se obţină date meteo precise din munţii îndepărtaţi unde a avut loc accidentul. În orice caz, temperaturile de acolo vor scădea spre limita de îngheţ, potrivit meteorologilor de la CNN.

Oficialii iranieni spun că au localizat locul exact al prăbuşirii şi că trimit echipe acolo. Anterior, autorităţile au reuşit să intre în contact cu două persoane care se aflau la bordul aeronavei, potrivit unui purtător de cuvânt al guvernului.

CE SE ŞTIE PÂNĂ ACUM

Un elicopter care îi transporta pe preşedintele iranian Ebrahim Raisi şi pe ministrul său de externe s-a prăbuşit duminică în timp ce traversa un teren muntos pe o ceaţă densă, iar salvatorii se străduiesc să ajungă la locul incidentului.

Un oficial iranian a declarat pentru Reuters că vieţile lui Raisi şi a ministrului de externe, Hossein Amirabdollahian, sunt "în pericol în urma prăbuşirii elicopterului", care a avut loc pe drumul de întoarcere dintr-o vizită la graniţa cu Azerbaidjanul, în nord-vestul Iranului. "Încă mai avem speranţe, dar informaţiile care vin de la locul prăbuşirii sunt foarte îngrijorătoare", a declarat oficialul pentru Reuters, sub rezerva anonimatului.

Televiziunea de stat a citat un oficial care a declarat că cel puţin un pasager şi un membru al echipajului au fost în contact cu salvatorii. De asemenea, televiziunea a spus că elicopterul a fost găsit, dar Semiluna Roşie iraniană a negat apoi această informaţie.

Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, care deţine puterea supremă şi are ultimul cuvânt de spus în ceea ce priveşte politica externă şi programul nuclear iranian, a încercat să îi liniştească pe iranieni, spunând că nu va exista nicio perturbare a afacerilor de stat.

Presa de stat iraniană a declarat că vremea nefavorabilă a cauzat prăbuşirea şi complică eforturile de salvare. Agenţia de ştiri de stat IRNA a declarat că Raisi zbura cu un elicopter Bell 212 fabricat în SUA.

Şeful Statului Major al armatei iraniene a ordonat ca toate resursele armatei şi ale Gărzilor Revoluţionare de elită să fie folosite în operaţiunile de căutare şi salvare.

Anterior, televiziunea naţională întrerupsese toate programele obişnuite pentru a arăta rugăciunile organizate pentru Raisi în întreaga ţară.

În primele ore ale zilei de luni, televiziunea iraniană a arătat o echipă de salvare, purtând jachete luminoase şi lanterne pe cap, înghesuită în jurul unui dispozitiv GPS în timp ce căutau pe jos, pe un versant de munte întunecat, în toiul unui viscol. "Căutăm cu atenţie fiecare centimetru din zona generală a accidentului", a declarat un comandant al armatei regionale, citat de mass-media de stat. "Zona are condiţii meteo foarte reci, ploioase şi ceaţă. Ploaia se transformă treptat în zăpadă", a precizat oficialul.

Ţările vecine şi-au exprimat îngrijorarea şi au oferit asistenţă pentru orice operaţiune de salvare. Casa Albă a declarat că preşedintele american Joe Biden a fost informat despre accident. Turcia a declarat că a alocat o dronă, un elicopter, vehicule şi o echipă de salvare după o solicitare a autorităţilor iraniene. Uniunea Europeană a oferit de urgenţă tehnologie de cartografiere prin satelit.

CONTEXTUL ÎN CARE A INTERVENIT EVENIMENTUL

Prăbuşirea elicopterului survine într-un moment de disensiuni crescânde în Iran din cauza unei serii de crize politice, sociale şi economice. Conducătorii clerici ai Iranului se confruntă cu presiuni internaţionale în legătură cu programul nuclear contestat al Teheranului şi cu aprofundarea legăturilor sale militare cu Rusia în timpul războiului din Ucraina.

De când Hamas, aliatul Iranului, a atacat Israelul la 7 octombrie, provocând asaltul Israelului asupra Fâşiei Gaza, conflicte armate care implică grupuri aliate cu Iranul au izbucnit în tot Orientul Mijlociu.

Raisi, în vârstă de 63 de ani, a fost ales preşedinte în 2021 şi, de la preluarea mandatului, a ordonat înăsprirea legilor referitoare la moralitate, a supervizat o reprimare sângeroasă a protestelor antiguvernamentale şi a făcut presiuni puternice în cadrul negocierilor nucleare cu puterile mondiale.

În sistemul politic dualist al Iranului, împărţit între establishmentul clerical şi guvern, mentorul lui Raisi, Khamenei, în vârstă de 85 de ani, lider suprem din 1989, este cel care deţine puterea de decizie în ceea ce priveşte toate politicile majore. De ani de zile, mulţi l-au văzut pe Raisi ca pe un candidat puternic la succesiunea lui Khamenei, care a aprobat principalele politici ale lui Raisi.

Victoria lui Raisi în alegerile din 2021, atent controlate, a adus toate ramurile puterii sub controlul liniei dure, după opt ani în care preşedinţia a fost deţinută de pragmaticul Hassan Rouhani şi s-a obţinut un acord nuclear negociat cu Washingtonul.

Reputaţia lui Raisi a fost afectată de protestele pe scară largă împotriva regimului clerical şi de eşecul de a redresa economia iraniană, împiedicată de sancţiunile occidentale.

Raisi fusese duminică la graniţa cu Azerbaidjanul pentru a inaugura barajul Qiz-Qalasi, un proiect comun. Preşedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliev, care a declarat că şi-a luat "un rămas bun prietenesc" de la Raisi, a oferit asistenţă pentru salvare.

CITEȘTE ȘI BIOGRAFIE. Preşedintele iranian Ebrahim Raisi, un ultraconservator aflat la putere din 2021 şi inamic declarat al Israelului

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.