Situaţia epidemiei de HIV în rândul tinerilor homosexuali francezi este ”extrem de îngrijorătoare”, alertează un studiu apărut marţi, care analizează frecvenţa contaminării şi practicile în domeniul prevenţiei în mai multe locuri frecventate de gay, relatează AFP.
Din 2.600 de bărbaţi care au relaţii sexuale cu alţi bărbaţi (BSB) şi care au participat la studiu "Prevagay2015", 14,3% erau seropozitivi, conchide echipa de cercetători de la Santé publique France, Inserm şi Echipa naţională de intervenţie în prevenirea sănătăţii pentru întreprinderi (ENIPSE).
Ancheta, publicată în Bulletin épidémiologique hebdomadaire (BEH), a fost elaborată pornind de la un ”chestionar comportamental” şi o prelevare de sânge anonimă de la BSB care frecventează 60 de baruri, saune şi "backrooms" în cinci oraşe franceze - Lille, Lyon, Montpellier, Nice şi Paris.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Frecvenţa contaminării cu HIV în rândul acestei populaţii este semnificativ mai mare la Nisa (17,1%), Montpellier (16,9%) şi Paris (16%) decât la Lyon (11,4%) şi Lille (7,6%).
Datele din primele trei oraşe sunt comparabile cu cele din alte oraşe europene - 17,6% la Brighton, în Regatul Unit, 17,1% la Lisabona - însă "partea de seropozitivi în rândul BSB în vârstă de până la 30 de ani atinge 6% şi reprezintă un nivel mai ridicat decât în alte oraşe europene”, avertizează autorii studiului.
”Acest lucru relevă situaţia epidemiologică extrem de îngrijorătoare în rândul tinerilor BSB în Franţa, la care a fost observată, de zece ani, o creştere constantă a noilor diagnosticări cu HIV”, adaugă ei.
”Asta arată o problemă de aderare a celor mai tineri la politicile noastre de prevenţie”, îşi exprimă îngrijorarea François Dabis, directorul Agenţiei naţionale de cercetări cu privire la SIDA şi hepatite virale (ANRS), în editorialul BEH.
Studiul relevă de asemenea comportamente cu risc ”destul de frecvente”, o treime întreţinând cel puţin o relaţie neprotejată (o proporţie care urcă la aproape două treimi la seropozitivi), dar şi un consumâ frecvent a unei mari cantităţi de alcool sau substanţe psihoactive.
În schimb, 91,9% dintre purtătorii HIV care au participat la studiu au fost deja deja diagnosticaţi anterior, iar 94,9% dintre ei urmează un tratament, precizează studiul, care apreciază că aceste date sunt ”mai liniştitoare”.
O îngrijire bună ”este decisivă în vederea unui control marcat şi durabil al epidemiei în această populaţie-cheie”, subliniază François Dabis.
Aceste rezultate ”trebuie relativizate”, deoarece persoanele care au acceptat să răspundă în cadrul anchetei - aproape jumătate dintre persoanele contactate - ”sunt cele care acordă un interes problemelor de prevenţie” şi ”sunt probabil mai susceptibile (...) să-şi cunoască statutul serologic”, avertizează însă autorii.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.