Sistemul online de vot aprobat de trei state americane este vulnerabil la atacuri ale unor hackeri şi ar putea să nu protejeze în mod eficient secretul votului, relevă un studiu efectuat de către specialişti în domeniul securităţii, publicat în toiul unei dezbateri cu privire la fraude electorale, lansată de către Donald Trump, relatează AFP.
Platforma intitulată OmniBallot, creată de către societatea Democracy Live, reprezintă ”un risc grav la adresa securităţii alegerilor şi ar putea pemite unor hackeri să altereze rezultatul alegerilor, fără să fie detectaţi”, avertizează aceşti analişti de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) şi de la Universitatea din Michigan, într-un articol ştiinţific publicat în weekend.
Această platformă este aleasă pentru moment ca opţiune, între alte state, de către Delaware, Virginia şi New Jersey.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Din cauza pandemiei covid-19, oficialii electorali caută în prezent soluţii care să le permită cetăţenilor americani să voteze mai uşor, la distanţă, în alegerile din noiembrie.
Mai mulţi cercetători au avertizat deja cu privire la riscuri mari legate de votul online, indiferent că este vorba despre garantarea identităţii alegătorilor sau de secretul votului ori de împiedicarea fraudei sau intimidarea.
Celaltă opţiune în vederea unui scrutin la distanţă - votul prin corespondenţă - face de asemenea obiectulunor dezbateri în prezent, după ce Trump l-a atacat, apreciind că se află la originea unor fraude.
Potrivit acestui studiu, publicat duminică, ”OmniBallot foloseşte o abordare simplistă a votului pe Internet, susceptibil să fie manipulat printr-un program de tip malware instalat pe aparatul alegătorului de către persoane din interior sau de către alţi atacatori”.
De asemenea, afirmă ei, Democracy Live ”nu pare să aibă o politică de confidenţialitate”, în pofida faptului că societatea ”primeşte informaţii personale sensibile - precum identitatea alegătorului, voturile acestuia şi amprenta sa online - care ar putea să fie folosite în vederea trimierii unor mesaje publicitare politice sau a unei dezinformări ţintite”.
Cercetătorii îi îndeamnă pe alegători să aleagă votul prin corespondenţă.
”Cealaltă opţiune cea mai securizată este folosirea OmniBallot în vederea descărcării unui buletin de vot în alb, imprimării, votării şi trimiterii acestuia cu poşta sau depunerea” votului la secţia de votare, scriu cercerătorii.
Societatea Democracy Live, cu sediul în statul Washington (nord-vest), a anunţat că OmniBallot a fost folosit în principal de alegători cu dizabilităţi şi militari trimişi în afara ţării.
”Noi am desfăşurat acest sistem în anumite scrutine din 2008 încoace”, a precizat conducătorul Democracy Live, Bryan Finney.
”Peste 90% dintre utilizatorii OmniBallot imprimă buletinul de vot şi-l trimit cu poşta. Şi nu a existat niciodată vreo intruziune”, subliniază el.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...