Siria este acuzată că exploatează politic tragedia cutremurului, după ce ambasadorul sirian la ONU, Bassam Sabbagh, a declarat că ţara sa ar trebui să fie cea care ar fi în măsură să se ocupe de distribuirea tuturor ajutoarelor, inclusiv în acele zone care nu se află sub controlul guvernului sirian, relatează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Disputa cu privire la controlul ajutoarelor - împreună cu vremea, drumurile distruse şi punctele de trecere închise - îngreunează eforturile de ajutorare a sinistraţilor din nordul Siriei, unde controlul este deţinut de grupări rebele.

Siria se împotriveşte acordării de ajutoare într-o regiune în care sunt peste 4 milioane de persoane, deoarece consideră că ajutorul subminează suveranitatea siriană şi reduce şansele trupelor guvernamentale de a recâştiga controlul asupra regiunii.

Peste 1.600 de persoane au murit în Siria ca urmare a cutremurului, potrivit unui bilanţ combinat dat de autorităţile de la  Damasc şi de autorităţile din partea de nord-vest a ţării, controlată de forţele anti-regim. De asemenea, peste 3.500 de persoane sunt rănite.

Ambasadorul Bassam Sabbagh a fost întrebat dacă Siria ar fi de acord să permită ONU să livreze ajutoare prin alte puncte de trecere dinspre Turcia, în condiţiile în care acest lucru s-ar dovedi fezabil. El nu a răspuns direct, dar a declarat că guvernul este pregătit să ajute şi să coordoneze livrările de ajutoare "pentru toţi sirienii, de pe tot teritoriul Siriei", notează The Guardian.

António Guterres, secretarul general al ONU, a promis că "ONU va face tot ce este posibil pentru a ajuta Siria în această situaţie foarte dificilă", a subliniat ambasadorul sirian Bassam Sabbagh.

Pe de altă parte, Ned Price, purtătorul de cuvânt al secretarului de stat al SUA, a exclus posibilitatea de a oferi ajutor prin intermediul guvernului sirian. "Ar fi ironic, dacă nu chiar contraproductiv, ca noi să întindem mâna unui guvern care şi-a brutalizat poporul timp 12 ani - gazându-l, măcelărindu-l, fiind responsabil pentru o mare parte din suferinţele pe care le-a îndurat", a declarat Price. "În schimb, avem parteneri umanitari în teren care pot oferi tipul de asistenţă în urma acestor cutremure tragice. Aceşti parteneri, spre deosebire de regimul sirian, sunt acolo pentru a ajuta oamenii, nu pentru a-i asupri", a adăugat purtătorul de cuvânt. "Oamenii din Siria au nevoie de acces la ajutorul umanitar. Actorii ONG-urilor, aceste organizaţii dintre care multe sunt active în anumite părţi ale Siriei de peste 10 ani, trebuie să aibă acces pentru a se putea deplasa peste graniţă, pentru a oferi asistenţă umanitară", a subliniat oficialul de la Washington.

Guvernul de la Damasc permite intrarea ajutoarelor în regiune printr-un singur punct de trecere a frontierei.

Andrew Mitchell, ministrul britanic pentru ajutor internaţional, recunoaşte problema trimiterii de ajutoare în nordul Siriei, dar spune că Marea Britanie va colabora cu forţa de apărare civilă Căştile Albe, unul dintre grupurile opoziţiei din zonă, aşa cum a făcut-o de mulţi ani în regiune. El subliniază însă că trebuie deschise mai multe puncte de trecere din Turcia către nordul Siriei.

"Zonele cele mai afectate de cutremur din interiorul Siriei par să fie conduse de opoziţia controlată de Turcia, şi nu de guvernul sirian", atrage atenţia Mark Lowcock, fostul şef al departamentului pentru afaceri umanitare al ONU. "Va fi nevoie de consimţământul turc pentru a face ca ajutorul să ajungă în acele zone. Este puţin probabil ca guvernul sirian să facă multe pentru a ajuta", a explicat el.

Qutaiba Idlbi, responsabil pentru Siria în cadrul grupului de reflecţie Atlantic Council, a explicat că insistenţa preşedintelui sirian, Bashar al-Assad, privind "ajutorul transfrontalier (ajutorul livrat din zonele deţinute de guvern în zonele controlate de rebeli) nu se referă la modul în care ajutorul este direcţionat în zonele afectate, ci la cine distribuie ajutorul şi controlează operaţiunile umanitare din nord-vest. Nu faceţi nicio greşeală, guvernul Assad nu are capacitatea de a pune în aplicare nicio operaţiune de ajutor în nord-vestul Siriei", a avertizat expertul.

Pe de altă parte, există o preocupare mai largă că Turcia, care se confruntă cu pierderi mai mari de vieţi omeneşti, se concentrează, în mod de înţeles, pe salvarea propriilor cetăţeni şi nu va putea să acorde prioritate ajutorului în zonele din Siria în care au acţionat forţele pe care le susţine. Distribuţia ajutoarelor şi o posibilă ciocnire între efortul de ajutor susţinut de Rusia şi cel susţinut de Occident se va dovedi probabil problematică în zilele următoare, conchide The Guardian.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.