Seulul şi Washingtonul au lansat luni exerciţii militare anuale, în pofida avertismentelor Phenianului, potrivit căruia aceste manevre riscă să deraieze negocierile în dosarul nuclear, relatează AFP.
Exerciţiile intervin în contextul în care Coreea de Nord şi-a multiplicat recent tirurile de proiectile cu rază scurtă de acţiune invocând un ”avertisment solemn adresat militarilor sud-coreeni susţinărtori ai războiului”, care insistă în voinţa lor de a efectua exerciţii comune.
Ministrul sud-coreean al Apărării Jeong Kyeong-doo anunţat în Parlament că aceste manevre au început luni, adăugând că Seulul îşi va menţine ”în mod clar nivelul pregătirii împotriva oricărui atac al Coreei de Nord”.
Puţine precizări au fost făcute despre natura acestor exerciţii, însă un oficial ministerial sud-coreean a anunţat că ele vizează să verifice capacităţile Seulului de a prelua controlul operaţional pe trimp de război.
Conform tratatului de securitate semnat între Seul şi Washington, un general american ar urma să preia comanda forţelor comune în cazul unui război. Sudul caută de mult timp ca acest loc săfie ocupat de către unul dintre generalii săi.
Unii experţi apreciază că intensificarea activităţilor militare la Nord, dar şi la Sud de Zona Demilitarizată (DMZ), care împarte peninsula, ar putea amâna cu câteva luni negocieri cu privire la programele nuclear şi balistic ale Phenianului, care încalcă numeroase rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU.
EXERCIŢII ANULATE ÎN 2018
După ani de amplificare a tensiunilor, peninsula a fost în 2018 teatrul unei remarcabile destinderi, care a permis, de un an, trei întâlniri la vârf între preşedintele american Donald Trump şi dictatorul nord-coreean Kim Jong Un.
În prima lor întâlnire, în Singapore, cei doi au semnat un angajament vag în favoarea ”denuclearizării peninsulei coreene”.
Al doilea lor summit, în februarie, la Hanoi (Vietnam), a fost scurtat din cauza unor dezacorduri pe tema unei relaxări a sancţiunilor impuse Nordului şi măsurilor pe care Phenianul trebuia să le ia în schimb.
Însă, în întâlnirea lor surpriză, în iunie, în DMZ, cei doi au convenit să reia dialogul. Cu toate acestea, discuţiile de lucru nu au început încă.
Aproximativ 28.500 de militari americani sunt staţionaţi în Coreea de Sud. Iar exerciţiile anuale pe care le efectuează împreună cu zeci de mii de militari sud-coreeni irită de fiecare dată Phenianul, care le consideră drept o repetiţie generală a unei invazii a teritoriului său.
După summitul de la Singapore, în iunie 2018, Trump a anunţat suspendarea manevrelor, pe care le-a catalogat drept „foarte provocatoare”, preluând astfel retorica nord-coreeană.
Iar exerciţiile Ulchi Freedom Guardian (UFG), prevăzute în august 2018, au fost anulate.
Anul acesta, cele mai mari exerciţii anuale - Foal Eagle şi Key Resolve, care se desfăşoară de obicei primăvara - au fost înlocuite cu manevre de mai mică amploare, în martie, denumite oficial "Dong Maeng" sau "Alianţa".
Agenţia de presă Yonhap a amintit că, în urmă cu câteva luni, amploarea exerciţiilor militare din august a fost redusă.
Săptămâna trecută, Coreea de Nord a afirmat că următoarele negocieri ar putea să fie compromise, în cazul în care exerciţiile militare sunt păstrate.
Iar vineri Phenianul a realizat un test de armament - al treilea în opt zile - pe care l-a prezentat drept un ”sistem de lansare multiplă de rachete ghidate de calibru mare”.
Preşedinţia sud-coreeană consideră că este vorba, foarte probabil, de un ”nou tip de rachetă balistică cu rază scurtă de acţiune”.
”Exerciţiile poate că nu ar fi avut loc azi dacă s-ar fi făcut progrese concrete în negocierile între Phenian şi Washington în domeniul nuclear, având în vedere că au fost suspendate anul trecut”, a declarat pentru AFP Ahn Chan-il, un transfug nord-coreean devenit cercetător la Seul.
Donald Trump a dat asigurări vineri că Kim Jong Un nu a încălcat angajamentul lor prin faptul că a efectuat aceste teste de armament, subliniind că acesta ar avea ”prea mult de pierdut” dacă ar rupe legătura lor de încredere reciprocă.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...