Coreea de Sud nu mai cataloghează Coreea de Nord drept un ”inamic” în ultima ediţie a raportului militar bianual, publicat marţi, în contextul în care în peninsulă are loc, de un an, o remarcabilă destindere, relatează AFP.
Războiul Coreei (1950-1953) s-a încheiat cu un armistiţiu şi nu cu un tratat de pace, ceea ce face ca Nordul şi Sudul să rămâne, tehnic, în stare de război.
Statele Unite şi Coreea de Sud au efectuat timp de ani de zile manevre militare de mare amploare, cu obiectivul de a se pregăti în vederea unui eventual atac nord-coreean, iar Phenianul a ameninţat în mai multe rânduri să facă Seulul cenuşă.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Însă relaţiile între Phenian şi Seul s-au îmbunătăţit în mod clar din ianuarie 2017, o destindere marcată de trei întrâlniri între preşedintele sud-coreean Moon Jae-in - un susţinător aprig al dialogului - şi dictatorul nord-coreean Kim Jong Un.
În raport - care stabileşte obiectivele Coreei de Sud în domeniul apărării în următorii doi ani - se arată că ”orice forţă exterioară” care ameninţă suveranitatea sau teritoriul sud-coreean este necesar să fie considerată drept un inamic.
În raport, armele de distrugere în masă ale Phenianului sunt prezentate drept o ameninţare, dar acest termen nu este folosit cu privire la provocări militare sau atacuri cibernetice nord-coreene.
În precedentul său raport, Seulul sublinia că Phenianul reprezenta ”ameninţări majore” la adresa securităţii naţionale.
”Regimul nord-coreean şi armata sa rămân un inamic”, atât timp cât vor dura aceste ameninţări, se arăta în ultimul raport din 2018.
Acest nou raport, din 2019, relevă că cele trei summituri intercoreene şi întâlnirea dintre Kim Jong Un şi preşedintele american Donald Trump au creat ”un nou mediu în domeniul securităţii în vederea unei denuclearizări complete şi păcii în peninsula coreeană”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.