Un ”număr mare” de nord-coreeni par să fi fost repatriat cu forţa de către autorităţi chineze, anunţă vineri Ministerul sud-coreean al Unificării, confirmând astfel dezvăluiri ale mai multor grupuri de apărarea drepturilor omului, relatează AFP.
”Pare adevărat că un număr mare de rezidenţi nord-coreeni a fost repatriat în Coreea de Nord din trei provincii din nord-estul Chinei”, a declarat presei un purtător de cuvânt al Ministerului sud-coreean al Unificării, Koo Byoung-sam, fără să furnizeze o cifră exactă.
Majoritatea zecilor de mii de nord-coreeni care au fugit de represiunea şi sărăcia din ţara lor au traversat frontiera cu China, unde riscă să fie arestaţi şi expulzaţi.
În cazul unei repatrieri, aceşti fugari nord-coreeni riscă sancţiuni grele şi chiar pedeapsa cu moartea, potrivit apărătorilor drepturilor omului.
”NU EXISTĂ TRANSFUGI NORD-COREENI ÎN CHINA”
”Guvernul nostru regeretă această situaţie şi a ridicat cu seriozitate această problemă cu China, afirmându-ne poziţia”, a declarat Koo Byoung-sam.
Coreea de Sud consideră că ”transfugii nord-coreeni care trăiesc în străinătate nu ar trebui să fie repatriaţi cu froţa în Coreea de Nord în niciun caz”, a subliniat el.
Joi, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe Wang Wenbin a declarat că ”nu există transfugi nord-coreeni în China”.
”China a adoptat întotodeauna o atitudine responsabilă faţă de cetăţenii RPDC (Republica Populară Democratică Coree) care intră în mod ilegal în China din motive economice şi continuă să-i trateze conform principiilor dreptului naţional şi internaţional”, dădea el asigurări într-o conferinţă de presă.
Această declaraţie a ministerului sud-coreean intervine după ce ziarul sud-coreean Chosun Ilbo a dezvăluit, citând grupuri de apărarea dreturilor omului, că aproape 600 de nord-coreeni au fost repatriaţi de către China în noaptea de luni spre marţi.
ONG-ul Human Rights Watch (HRW) a anunţat că Beijingul a ”trimis cu forţa” peste 500 de nord-coreeni în ţara lor.
2.000 DE TRANSFUGI NORD-COREENI DEŢINUŢI ÎN CHINA
Raportoarea Specială a ONU a drepturlor omului în Coreea de Nord, Elizabeth Salmon, a estimat că aproximativ 2.000 de transfugi nord-coreeni sunt deţinuţi în prezent în China.
În virtutea unui protocol bilateral frontalier din 1986, nord-coreenii nu sunt autorizaţi să ceară azil sau să se instaleze în China şi sunt expulzaţi către ţara lor de origine, potrivit HRW.
”Guvernul chinez ar trebui să permită autorităţilor ONU un acces la deţinuţii nord-coreeni şi să le acorde nord-coreenilor statutul de refugiaţi sau să le permită să se ducă în deplină siguranţă în Coreea de Sud sau în alte ţări”, cere într-un comunicat HRW.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.