Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) al Republicii Moldova a confirmat miercuri că generalul Igor Gorgan, care a comandat armata naţională până în septembrie 2021, a transmis regulat informaţii către agenţia de informaţii militare a Rusiei, GRU, după ce o investigaţie de presă a dezvăluit acest lucru.
Publicaţia rusă independentă The Insider a relatat miercuri despre corespondenţa dintre Igor Gorgan şi „sponsorul” său din GRU, colonelul Aleksei Makarov.
„În contextul investigaţiei jurnalistice realizate de către The Insider, SIS menţionează că datele din posesia instituţiei confirmă veridicitatea informaţiilor prezentate”, a declarat pentru NewsMaker purtătoarea de cuvânt a SIS, Daniela Mânzat.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
SIS susţine că monitorizează riscurile de securitate şi acţionează pentru împiedicarea tentativelor de imixtiune externă în afacerile interne ale ţării. „Cunoaştem obiectivele, actorii, instrumentele şi tacticile aplicate la adresa proceselor democratice ale R. Moldova. (...) Totodată, reiterăm că SIS ţine în vizor riscurile de securitate şi acţionează pentru prevenirea potenţialelor crize, împiedicarea tentativelor de imixtiune externă în afacerile interne ale ţării”, a declarat reprezentanta SIS pentru NewsMaker.
Daniela Mânzat a mai spus că „informaţiile deţinute de către SIS indică un nivel fără precedent al intensităţii acţiunilor săvârşite de către Federaţia Rusă, orientate spre ancorarea Republicii Moldova în spaţiul său de influenţă”.
The Insider susţine că a avut acces la mesajele schimbate pe Telegram de fostul şef al Marelui Stat Major al Armatei Naţionale din Republica Moldova, Igor Gorgan, cu „supervizorul” său din Direcţia Principală de Informaţii a Federaţiei Ruse, colonelul Aleksei Makarov. Potrivit sursei, Gorgan i-ar fi raportat regulat lui Makarov, inclusiv despre situaţia din Republica Moldova. Gorgan l-ar fi informat şi ce arme cumpără Kievul de la ţările vecine, inclusiv despre transporturile de arme care intrau din România..
Preşedinţia de la Chişinău a anunţat că distincţiile de stat oferite lui Gorgan în 2006 şi 2015, dar şi gradele militare ale acestuia vor fi retrase. Totodată, instituţia prezidenţială a menţionat că „astfel de crime împotriva statului trebuie pedepsite în cel mai aspru mod pentru trădare de Patrie”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...