Separatiştii catalani au reuţit să păstreze preşedinţia Parlamentului Cataloniei, în pofida faptului că şi-au pierdut majoritatea absolută în alegerile din mai, în care Partidul Socialist al premierului Pedro Sánchez a obţinut o victorie şi care spera să preia puterea în această regiune separatistă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Deputaţii catalani s-au reunit prima oară după alegerile regionale de la 12 mai şi l-au ales luni pe Josep Rull în acest post-cheie.

Josep Rull, un membru al Partidului Împreună pentru Catalonia (JxCat) al lui Carles Puigdemont, a ispăşit peste trei ani de închisoare din cauza rolului pe care l-a jucat în secesiunea eşuată a cataloniei în 2017, după care a fost graţiat de către Guvernul Sánchez în 2021.

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

ACORD ÎNTRE SEPARATIŞTI

Alegerea sa a fost posibilă în baza unui acord între diverse formaţiuni separatiste - JxCat, ERC şi CUP - şi din cauza deciziei extremei stânfi de a se abţine şi de a nu vota în favoarea candidatului Partidului Socialist.

Separatiştii şi-au pierdut majoritatea absolută în Parlamentul regional la 12 mai într-un scrutin în care Partidul Socialist (PSOE) al lui Pedro Sánchez.

Pedro Sánchez a făcut o miză centrală din mandatul său şi voia să arate că politica sa de destindere în Catalonia a dat roade şi a antrenat o scădere a sentimentului separatist, la peste şase ani de la evenimentele din 2017.

Candidatul socialist Salvador Illa, un fost ministru al Sănătăţii în timpul pandemiei covid-19, nu a obţinut însă o majoritate absolută şi va ava nevoie să restabilească alianţe cu alte formaţiuni dacă vrea să obţină preşedinţia Cataloniei.

Carles Puigdemont, care s-a clasat al doilea în acest scrutin, şi-a anunţat intenţia de a candida la preşedinţia regiunii.

El consideră că are mai multe şanse decât Ilia să formeze un Guvern regional într-un Parlament local foarte fragmentat.

VOTURILE ERC, INDISPENSABILE

În acest context, voturile Partidului Stânga republicană din Catalonia (ERC), celălalt mare partid seperatist, care a suferit un revrs la 12 mai, urmează să le fie indispensabile celor doi candidaţi.

Ultimul preşedinte al Cataloniei, separatistul Pere Aragonès, provenea din ERC.

Învestirea viitorului preşedintelui regional urmează să fie dezbătută la 25 iunie.

Fugit din 2017 în Belgia, pentru a se sustrage urmăririlor penale, Carles Puigdemont speră să poată reveni în Catalonia la această dezbatere, în urma adoptării unei legi a amnistiei, în urmă cu două săptămâni, de către Parlamentul spaniol.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.