Senatorii francezi au votat joi cu o largă majoritate împotriva ratificării unui acord de liber schimb între Uniunea Europeană şi Canada, denumit CETA, un vot urmărit îndeaproape după ce fermierii care protestează de săptămâni întregi au criticat politicile comerciale liberale ale blocului comunitar, relatează AFP şi Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

O majoritate de 211 senatori s-au opus ratificării acordului de liber schimb, în timp ce numai 44 au votat în favoarea acestuia.

S-a întâmplat într-un climat de tensiune extremă, în plină criză agricolă, graţie unei alianţe de circumstanţă între stânga şi dreapta, ceea ce reprezintă un eşec jenant pentru executiv în drumul spre alegerile europene.

La iniţiativa grupului comunist şi cu ajutorul dreptei, camera superioară şi-a arătat diviziunile prin respingerea acestui acord foarte criticat, aplicat provizoriu la nivel european încă din 2017, dar care nu a fost niciodată supus de atunci votului senatorilor.

Partidele de opoziţie speră acum să întoarcă situaţia în Adunarea Naţională, dar există incertitudine în ceea ce priveşte continuarea procesului de ratificare parlamentară, deoarece guvernul pare să tragă de timp pentru ca textul să nu ajungă prea curând în Adunare.

Acordurile de liber-schimb, un simbol al voinţei UE de a deschide pieţele şi de a stimula concurenţa, au devenit ţinta unor critici acerbe în tot spectrul politic de când protestele agricultorilor din întreaga Europă au scos în evidenţă ceea ce ei au numit concurenţă neloială din străinătate. Fermierii francezi, care au făcut presiuni asupra guvernului pentru a obţine mai multe ajutoare, au fost vârful de lance al luptei împotriva acordurilor internaţionale de liber-schimb şi, în special, a CETA, susţinând că acesta favorizează rivalii canadieni ale căror standarde de mediu sunt mai puţin stricte.

Interbev, lobby-ul crescătorilor de bovine şi al procesatorilor de carne din Franţa, a salutat votul. "Interbev se bazează acum pe Adunarea Naţională pentru a respinge definitiv acest acord dăunător pentru industria de bovine şi carne şi pentru consumatori", a declarat organizaţia într-un comunicat transmis după vot.

Sindicatul fermierilor de stânga Confederation Paysanne a salutat, de asemenea, votul, spunând că acordul "accentuează cursa pentru volume, fără niciun randament tangibil pentru producători".

Respingerea de către Senat înseamnă că proiectul de lege trebuie să se întoarcă la camera inferioară a parlamentului francez, Adunarea Naţională, unde legislatorii au susţinut la limită CETA într-un vot din 2019. De atunci, preşedintele Emmanuel Macron - un susţinător al politicilor de liber-schimb - şi-a pierdut majoritatea absolută în această cameră.

Acordul comercial, parafat în 2014, ratificat în 2017 de Parlamentul European şi deja parţial intrat în vigoare, viza suprimarea tarifelor vamale pentru 98% din mărfurile comercializate între UE şi Canada.

Ministrul francez al Comerţului, Franck Riester, a declarat că fermieri precum producătorii de vin şi brânză - principalele producţii de export ale Franţei - beneficiau de pe urma acordului. "Transmiteţi un semnal foarte prost exportatorilor noştri, fermierilor noştri şi Canadei", a spus el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.