Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, l-a primit joi pe prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, la sediul NATO. El a lăudat parteneriatul de 30 de ani dintre NATO şi Republica Moldova şi a cerut Rusiei să îşi retragă trupele de pe teritoriul Moldovei, arată un comunicat al Alianţei Nord-Atlantice.
"Moscova continuă să exercite presiuni asupra Republicii Moldova", a declarat secretarul general al NATO, menţionând inclusiv şantajul energetic şi dezinformarea folosite "cu scopul de a vă destabiliza societatea şi de a vă submina democraţia", după cum i-a spus Stoltenberg lui Dorin Recean.
"Moldova a răspuns condamnând agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei şi întărindu-şi rezilienţa şi securitatea internă. NATO susţine pe deplin suveranitatea şi integritatea teritorială a Moldovei şi cerem Rusiei să îşi retragă forţele de pe teritoriul vostru. Puteţi conta în continuare pe asistenţa noastră”, a afirmat Stoltenberg în declaraţiile comune de presă cu premierul Dorin Recean.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
NATO a decis în acest an acordarea unui pachet substanţial pentru a ajuta Moldova să-şi întărească apărarea cibernetică şi comunicarea strategică sporindu-şi astfel capacitatea de apărare, a reamintit Stoltenberg.
De asemenea, la summitul de la Vilnius, aliaţii au convenit asupra continuării intensificării cooperării practice şi politice de lungă durată a NATO cu Republica Moldova. "Acest lucru vă va ajuta, de asemenea, pe calea spre aderarea la UE", i-a spus Jens Stoltenberg lui Dorin Recean.
El a mulţumit totodată Moldovei pentru contribuţia la misiunea de menţinere a păcii KFOR din Kosovo. "Stabilitatea în Balcanii de Vest contează pentru noi toţi", a punctat şeful NATO.
La rândul său, şeful executivului de la Chişinău a declarat că Moldova îşi doreşte să participe la misiuni internaţionale şi la exerciţii militare comune şi a transmis că apreciază sprijinul NATO şi al ţărilor membre. "Ne consolidăm capacitatea de apărare. Agresiunea Rusiei în Ucraina a necesitate eforturi şi mai mari din partea noastră pentru a dezvolta, alături de prietenii noştri, rezilienţa societăţii, a instituţiilor, dar şi capacitatea noastră de apărare. Ne dorim să participăm la misiuni internaţionale, dar şi la exerciţii care ne vor consolida capacitatea şi interoperabilitatea”, a declarat prim-ministrul Moldovei, citat de NewsMaker.
Dorin Recean efectuează în perioada 24-26 octombrie o vizită la Bruxelles. Acesta a avut întrevederi cu oficiali de rang înalt ai UE, între care preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, şi comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders, în condiţiile în care Chişinăul aşteaptă în această lună raportul CE de evaluare a progreselor pe care le-a făcut după ce anul trecut Moldova a primit statutul de ţară candidată la aderarea la UE. Ca şi Ucraina, Republica Moldova aşteaptă "verdictul" liderilor UE, care ar putea decide în decembrie începerea negocierilor de aderare la UE.
Aceasta este cea de-a patra vizită într-o capitală europeană a şefului executivului de la Chişinău, după cele de la Bucureşti, Kiev şi Berlin, menţionează NewsMaker.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.