Livrările de gaz natural lichefiat (GNL) din SUA către Europa vor continua să crească, a declarat luni pentru Reuters secretarul american al energiei, Chris Wright, aflat în vizită în capitala poloneză Varşovia, care găzduieşte, luni şi marţi, summitul Iniţiativei celor Trei Mări, ce reuneşte ţări UE riverane mărilor Neagră, Adriatică şi Baltică.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Statele Unite sunt cel mai mare exportator mondial de GNL şi au jucat un rol major în aprovizionarea Europei după ce invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, în 2022, a redus semnificativ cantitatea de gaz rusesc transportat prin conducte către Europa.

Cu toate acestea, acum că preşedintele american Donald Trump a zguduit relaţiile cu Europa şi a făcut din energie o monedă de schimb în negocierile comerciale, companiile se tem că dependenţa de SUA a devenit o altă vulnerabilitate a Europei.

„Aprovizionarea din SUA va continua să crească în mod semnificativ. Se poartă multe discuţii despre contracte”, a declarat Chris Wright pentru Reuters în marja unei conferinţe. „Cred că vom vedea cu siguranţă mai multe acorduri de achiziţie de GNL din SUA în Europa”, a adăugat el.

Pe fondul turbulenţelor provocate de politicile tarifare ale lui Trump, unii directori din Europa au început să spună că importurile de gaz rusesc, inclusiv de la gigantul rus Gazprom, ar putea fi o idee bună.

Wright a refuzat să comenteze posibilitatea revenirii energiei ruseşti în Europa în cantităţi mai mari. „Cred că situaţia energetică din Europa va fi probabil determinată în mare măsură de europeni”, s-a limitat el să spună.

Până în prezent, Polonia a apelat la GNL transportat pe mare până la terminalul său din Swinoujscie pentru a înlocui gazul din Rusia. De asemenea, a început să primească gaz prin conducte din Norvegia, via Danemarca şi Marea Baltică.

La rândul său, Polonia a început să livreze GNL provenit din SUA către Ucraina.

„Parteneriatul dintre SUA şi Polonia este unul de prietenie statornică şi valori comune”, a scris luni pe X secretarul american al energiei Chris Wright, anunţând că a semnat un acord cu Varşovia pentru avansarea construcţiei de reactoare nucleare civile în Polonia. „Marchează o etapă semnificativă pentru două companii americane, pentru securitatea energetică a Poloniei şi pentru o lume mai sigură şi mai energizată”, a punctat Wright..

Luni, Varşovia găzduieşte un dineul al liderilor din Iniţiativa celor Trei Mări, între care se numără şi preşedintele interimar al României, Iliei Bolojan, urmând ca marţi să aibă loc summitul propriu-zis.

Iniţiativa celor Trei Mări (3SI) s-a născut dintr-un interes comun în dezvoltarea conexiunilor de transport, energie şi infrastructură digitală pe axa nord-sud a UE, consolidând astfel coeziunea UE şi îmbogăţind legăturile transatlantice. Cele treisprezece state membre UE din 3SI - repartizate între Marea Baltică, Marea Adriatică şi Marea Neagră - sunt Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Slovenia, Austria, Croaţia, România, Grecia şi Bulgaria. 

Partenerii 3SI sunt Statele Unite, Germania şi Comisia Europeană. 

Summitul 3SI este ultimul găzduit de preşedintele conservator polonez Andrzej Duda, care îşi încheie mandatul şi care are relaţii bune cu Donald Trump. Polonia are primul tur al alegerilor prezidenţiale pe 18 mai, odată cu turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din România.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.