Cancelarul german Olaf Scholz a dat asigurări, marţi, că "niciun soldat" nu va fi trimis în Ucraina de către ţările europene sau din NATO, la o zi după ce preşedintele francez declarase că nu exclude această perspectivă, relatează AFP.
"Ceea ce s-a decis între noi la început rămâne valabil şi pe viitor", adică "nu vor exista trupe pe teren, nu vor fi soldaţi trimişi nici de statele europene, nici de statele NATO pe teritoriul ucrainean", a declarat cancelarul german într-o conferinţă de presă.
În ajun, cancelarul Scholz respinsese deja cererea Ucrainei ca Berlinul să-i furnizeze rachete Taurus cu rază lungă de acţiune, declarând că nu poate urma exemplul Franţei şi al Marii Britanii pentru că "nu ar fi responsabil".
"Aceasta este o armă cu rază de acţiune foarte lungă, iar ceea ce fac britanicii şi francezii în ceea ce priveşte raza de acţiune şi sprijinul pentru raza mare de acţiune nu poate fi făcut în Germania", a declarat Olaf Scholz pentru agenţia germană de presă dpa. "Din punctul meu de vedere, nu ar fi responsabil dacă am participa în acelaşi mod la gestionarea razei de acţiune" a acestor rachete, a adăugat el, avertizând că Germania ar risca să se regăsească implicată cumva direct în război.
După o reuniune la nivel înalt pe care a găzduit-o luni la Paris, preşedintele francez Emmanuel Macron a lăsat deschisă posibilitatea ca ţările europene să trimită trupe în Ucraina, deşi a avertizat că nu există un consens în acest stadiu. "Nu există un consens în acest stadiu pentru a trimite trupe pe teren", a declarat Macron reporterilor prezenţi la Paris. "Nimic nu ar trebui să fie exclus", a adăugat însă preşedintele francez. "Vom face tot ceea ce trebuie pentru ca Rusia să nu câştige", a mai spus Macron.
MACRON STÂRNEŞTE O SERIE DE REACŢII
La rândul său, premierul slovac Robert Fico, considerat un pro-rus, a declarat după reuniunea de la Paris: "Pot confirma că există ţări care sunt pregătite să îşi trimită propriile trupe în Ucraina, există ţări care spun că asta nu se va întâmpla niciodată, printre care se numără şi Slovacia, şi există ţări care spun că această propunere trebuie luată în considerare".
În schimb, premierul olandez Mark Rutte, care este favorit pentru a deveni următorul secretar general al NATO, a declarat reporterilor că problema trimiterii de trupe nu a fost în centrul discuţiilor de luni.
De asemenea, un oficial de la Casa Albă a declarat pentru Reuters că Statele Unite nu intenţionează să trimită trupe pentru a lupta în Ucraina şi că nu există planuri de a trimite trupe NATO pentru a lupta în Ucraina.
Marea Britanie nu are planuri pentru o desfăşurare pe scară largă de trupe în Ucraina, a declarat marţi un purtător de cuvânt al premierului Rishi Sunak, ca răspuns la comentariile preşedintelui francez Emmanuel Macron privind trimiterea de trupe în Ucraina de către statele europene, potrivit Reuters.
Şi Rusia a reacţionat marţi la declaraţiile lui Emmanuel Macron. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a avertizat că trimiterea de trupe în Ucraina "nu ar fi în interesul" Occidentului şi ar duce "inevitabil" la o confruntare directă între NATO şi Moscova.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...