Armata israeliană a bombardat Fâşia Gaza, în urma unui tir de rachetă, după descoperirea unui tunel săpat din enclava palestiniană către teritoriul israelian, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Un proiectil a fost tras din Fâşia Gaza către teritoriul israelian. În ripostă, avioane de vânătoare şi un elicopter de luptă au atacat o instalaţie subterană teroristă a Hamas în sudul Fâşiei Gaza”, a anunţat într-un comunicat, marţi seara, armata israeliană.

Potrivit unor surse palestiniene în domeniul securităţii, armata israeliană a efectuat două atacuri, la Khan Younes şi Deir el-Balah (sud), vizând poziţii aparţinând Hamas, o mişcare islamistă aflată la putere în Fâşia Gaza din 2007 şi oaia neagră a statului evreu.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Un purtător de cuvânt al armatei israeliene, Jonathan Conricus, a anunţat, cu câteva ore înainte de acest schimb de tiruri, descoprirea unui ”tunel de câteva zeci de metri” ”săpat de la Khan Younes” şi care pătrunde în teritoriul israelian.

Tunelul a fost descoprit într-o zonă din teritoriul israelian cu ajutorul unui sistem de senzori subterani instalat în apropierea barierei de securitate, care desparte Israelul de teritoriul palestinian, a anunţat într-o conferinţă de presă telefonică Jonathan Conricus.

Însă tunelul nu a depăşit bariera, a dat asigurări purtătorul de cuvânt, precizând că acesta nu prezenta riscuri la adresa localităţilor israeliene situate în apropiere de Fâşia Gaza şi că urmează să fie ”neutralizat” în curând.

”Este o încălcare a suveranităţii israeliene”, a denunţat el, apreciind că aproximativ 20 de tuneluri din Fâşia Gaza au fost descoperite începând din 2014.

”Nu ştim, în acest stadiu, care organizaţie teroristă a săpat tunelul”, a declarat Jonathan Conricus, ”dar considerăm Hamasul vinovat de orice activitate de pe teritoriul Fâşiei Gaza”.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a ameninţat, după descoperirea tunelului, ”să continue să acţioneze (...) în favoarea securităţii Israelului şi împotriva oricărei tentative de atac a suveranităţii şi cetăţenilor”.

Hamasul şi Israelul au purtat trei războaie începând din 2008, iar schimburi de tiruri au loc în mod sporadic.

Hamasul şi-a multiplicat în august lansările de baloane incendiare şi tirurile de proiectile către Israel, care replică prin atacuri aeriene vizând poziţii ale grupării.

Însă cele două tabere au ajuns, la începutul lui septembrie, la un acord, prin medierea Qatarului, în vederea unei încetări a ostilităţilor şi repuneri pe şine a unui armistiţiu fragil, aflat în vigoare de aproximativ un an şi jumătate, şi favorizat de asemenea de o mediere a ONU şi Egiptului.

Două milioane de palestinieni trăiesc în Fâşia Gaza, o fâşie de pământ supusă unei blocade israeliene de peste zece ani, situată între Israel, Egipt şi Marea Mediterană.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.