Şapte ţări NATO vor aloca 2% din PIB cheltuielilor cu Apărarea în 2018, inclusiv România, a anunţat secretarul general al NATO, un număr care nu-l va mulţumi pe preşedintele american Donald Trump la summitul Alianţei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Statele Unite cheltuiesc mai mult orice altă ţară pentru a proteja”, a scris preşedintele american pe Twitter marţi, înainte să plece către Europa. ”Nu este corect faţă de contribuabilul american”, a subliniat el.

”Împărţirea poverii nu este echitabilă”, a recunoscut secretarul general al NATO Jens Stoltenberg în prezentarea summitului presei. ”N-aş fi surprins ca cheltuielile cu Apărarea să conducă la o discuţie viguroasă între aliaţi”, a preconizat el.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Cei 29 de membri NATO s-au angajat să aloce 2% din PIB cheltuielilor cu Apărarea până în 2024.

Patru au atins deja acest nivel - Statele Unite, Regatul Unit, Grecia şi Estonia, iar alţi patru - Lituania, Letonia, Polonia şi România - îl vor atinge la sfârşitul anului, a dat asigurări Jens Stoltenberg.

Franţa s-a angajat să atingă acest obiectiv în 2025. Ea se află la 1,81% în 2018. Însă 15 ţări, inclusiv Germania, se află în continuare sub un prag de 1,4% din PIB.

”Progrese considerabile au fost făcute, însă drumul este încă lung şi trebuie ca eforturile să fie dublate”, a insistat Stoltenberg.

”Aliaţii nu trebuie să-şi crească cheltuielile pentru a le place americanilor, ci pentru căeste în interesul lor”, a subliniat el. ”Este necesar pentru că trăim într-o lume imprevizibilă”, a adăugat el.

”Eu nu spun că ei cheltuiesc suficient, dar este un început bun”, a comentat şeful NATO, salutând impulsul dat de Trump sporirii eforturilor consimţite de aliaţi.

Însă prima economie din Europa, Germania, rămâne mult sub angajament, cu 1,24% din PIB alocat Apărării în 2018. ”Mă aştept ca ea să facă mai mult”, a declarat Jens Stoltenberg.

Germania este ţinta invectivelor lui Donald Trump, care i-a trimis o scrisoare cancelarului Angela Merkel pentru a o chema la ordine.

Preşedintele american a trimis scrisori similare altor opt ţări, inclusiv Canadei şi Norvegiei, ţara natală a lui Stoltenberg.

Potrivit unor analişti, Berlinul ar urma să-şi dubleze cheltuielile cu apărarea în perioada 2017-2024.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.