Saif al-Islam Gaddafi, al doilea fiu al fostului dictator libian Muammar Gaddafi, a fost eliberat printr-o amnistie a ”guvernului interimar”, după ce şi-a petrecut ultimii şase ani în detenţia militanţilor libieni din localitatea Zintan. Această măsură ar putea să ducă la creşterea continuă a instabilităţii din regiunea aruncată în haos după îndepărtarea de la putere a lui Gaddafi, transmite BBC.
Batalionul Abu Bakr al-Siddiq a anunţat că succesorul preferat al fostului dictator libian a fost eliberat de vineri, dar nu a apărut până în acest moment în public şi s-a retras în regiunea Tobruk din jumătatea estică a Libiei.
Avocatul Khaled al-Zaidi a confirmat eliberarea clientului său, dar din motive de securitate nu a putut să precizeze spre ce oraş a plecat Saif al-Islam Gaddafi.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Militanţii libieni au precizat că eliberarea fiului fostului dictator are loc în urma unei solicitări venite din partea guvernului interimar din estul Libiei.
Însă, Saif al-Islam Gaddafi a fost condamnat la moarte în absenţă de către o instanţă din Tripoli, un oraş controlat de guvernul rival al Acordului Naţional, care este sprijinit de Naţiunile Unite.
Curtea Penală Internaţională vrea judecarea acestuia pentru crime împotriva umanităţii, comise în perioada în care Muammar Gaddafi încerca să înăbuşe în sânge rebeliunea din Libia.
Saif al-Islam Gaddafi (44 de ani), care a primit în mod controversat un doctorat din partea London School of Economics în 3008, a fost capturat de către militanţi în noiembrie 2011, după trei luni de la căderea regimului lui Muammar Gaddafi.
Anterior, acesta a jucat un rol esenţial în construirea relaţiilor regimului libian cu ţările occidentale după 2000, fiind considerat o faţă reformistă a dictaturii Gaddafi.
Dar după revoluţia din 2011, fiul fostului dictator a fost acuzat de instigare la violenţă şi uciderea mai multor protestatari din Libia.
Patru ani mai târziu, o instanţă l-a condamnat la moarte în absenţă, în urma judecării a 30 de apropiaţi ai lui Muammar Gaddafi.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.