Economia rusă s-a dovedit mai rezistentă decât s-a prevăzut şi urmează să crească în acest an, în pofida sancţiunilor impuse de către Occident, iar Războiul din Fâşia Gaza afectează ţările din regiune, arată noi previziuni publicate miercuri de către Banca Europeană de reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), relatează AFP.
BERD, care îşi ţine adunarea anuală la Erevan, în Armenia, până joi, a publicat noi previziuni cu privire la o creştere economică în toate regiunile pe care le acoperă.
”Cred că este nerealist să ne aşteptăm ca aceste sancţiuni impuse Rusiei să conducă la o criză economică şi financiară profundă, aşa cum speră mulţi”, a declarat AFP economista-şefă a BERD Beata Javorcik.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Rusia, care a înregistrat o creştere economică de 3,6% în 2023, urmează să înregistreze o creştere de 2,5% a Produsului Intern Brut (PIB) în 2024, cu 1,5 puncte în plus faţă de cât se prevedea în septembrie, potrivit ultimelor proiecţii ale BERD.
Economia rusă a crescut, în prezent, deasupra nivelului de dinainte de Războiul din Ucraina.
Rusia ”şi-a recentrat economia asupra efortului de război, iar acest lucru a condus la o creştere mai rapidă”, însă acest lucru ”înseamnă o îmbunătăţire a bunăstării populaţiei? Ne putem îndoi de asta”, declară Javorcik.
Potrivit BERD, sancţiunile au limitat importurile de tehnologie ale Rusiei şi au cauzat plecarea multinaţionalelor şi exodul unei forţe de muncă calificată.
”Creşterea rusă pe termen mediu va fi inferioară faţă de cât ar fi fost fără sancţiuni”, subliniază economista.
BERD acoperă de asemena ţări din sudul şi estul Mării Mediterane.
Economia acestei regiuni ar urma să crească în acest an, însă mai puţin decât s-a prevăzut, din cauza unor întârzieri în proiecte mari de investiţii publice în Egipt şi din cauza Războiului din Fâşia Gaza.
”Efectele negative ale conflictului asupra turismului în Iordania şi Lban s-ar putea dovedi de durată”, relevă într-un comunicat banca.
Egiptul a înregistrat o scădere puternică a veniturilor din redevenţe la Canalul Suez, penalizate de atacul rebelilor yemeniţi huthi asupra unor nave cu scopul de a denunţa Războiul Israelului în Fâşia Gaza.
În pofida recuceririi Nagorno Karabah de către Azerbaidjan în septembrie, care a cauzat sosirea masivă a unor refugiaţi, previziunile cu privire la creşterea economică a Armeniei sunt mult mai bune în acest an, la 6,2%.
”Guvernul (armean) a contribuit la integrarea unor refugiaţi din (Nagorno) Karabah mulţumită unor cheltuieli publice”, iar ”acest lucru a stimulat economia”, precizează Javorcik.
BERD anunţă miercuri că se aşteaptă la o creştere de 3% în regiunile sale, în acest an, un pic sub proiecţiile anterioare.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.