Rusia a anunţat Austria că va opri sâmbătă livrările de gaze prin reţeaua care trece prin Ucraina, eveniment care semnalează o apropiere rapidă a sfârşitului ultimelor fluxuri de gaze ale Moscovei către Europa, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Cea mai veche rută de export de gaze a Rusiei către Europa, o conductă care datează din perioada sovietică şi trece prin Ucraina, urmează să fie închisă la sfârşitul acestui an.

Ucraina a declarat că nu va prelungi acordul de tranzit cu compania rusă de stat Gazprom, pentru a priva Rusia de profiturile care, potrivit Kievului, contribuie la finanţarea războiului împotriva sa.

Suspendarea de către Moscova a livrării de gaz către Austria, principalul destinatar al gazului prin Ucraina, înseamnă că Rusia va furniza acum volume semnificative de gaz doar Ungariei şi Slovaciei, în cazul Ungariei prin intermediul unei conducte care trece în mare parte prin Turcia.

Rusia satisfăcea 40 % din necesarul de gaz al Uniunii Europene înainte de invazia din 2022 în Ucraina.

Cancelarul austriac Karl Nehammer a declarat că notificarea Gazprom privind încetarea livrărilor era aşteptată de mult timp, iar Austria a făcut pregătiri. „Nicio casă nu va răci... instalaţiile de stocare a gazului sunt suficient de pline”, a declarat el.

OMV, cel mai mare furnizor de energie din Austria, a declarat că s-a pregătit pentru eventuala întrerupere a gazului rusesc şi că poate livra gaz clienţilor săi importându-l prin Germania, Italia şi Ţările de Jos.

Importurile de gaze ale Austriei din Rusia vor înceta în urma unei dispute contractuale între Gazprom şi OMV.

Măsura luată de Gazprom ar putea stârni îngrijorări în Austria cu privire la încălzirea în timpul iernii şi a servit drept mustrare a Moscovei la adresa clasei sale politice, deoarece Partidul Libertăţii, favorabil Rusiei, a fost eliminat din discuţiile de coaliţie după ce a câştigat alegerile din Austria în septembrie, a declarat Ulrich Schmid, profesor de studii est-europene la Universitatea din St Gallen.

Preţurile europene şi mondiale la gaze au crescut în urma scăderii aprovizionării cu gaze ruseşti în 2022, dar unele ţări europene au găsit surse alternative, inclusiv gaze naturale lichefiate din Statele Unite. Statele Unite au devenit primul producător mondial de gaze şi se aşteaptă ca producţia să se extindă.

Austria a fost una dintre primele ţări vest-europene care au cumpărat gaz rusesc atunci când Uniunea Sovietică a semnat un contract de gaz în 1968, cu câteva luni înainte de invazia sovietică din Cehoslovacia.

Germania era, de asemenea, foarte dependentă de gazul rusesc înainte de război, dar livrările au încetat când conductele Nord Stream de sub Marea Baltică au fost aruncate în aer în 2022.

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.