Preşedintele rus Vladimir Putin prezidează duminică ceremonii cu ocazia marcării a 75 de ani de la sfârşitul teribilului asediu al Leningradului, care a cauzat moartea a cel puţin 800.000 de persoane între 1941 şi 1944, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Punctul culminant al comemorărilor este o defilare militară controversată, în apropiere de Muzeul Ermitaj, în centrul fostei capitale imperiale ruse, la care urmează să partcipe 2.500 de militari.

Tancuri, lansatoare de rachete şi vehicule de infanterie urmează să defileze, iar cadeţi să poarte mantăi din piele de oaie şi cizme de fetru, purtate de către militari, la acea vreme, împotriva invadatorului nazist.

Numeroase voci s-au ridicat la Sankt Petersburg, inclusiv în rândul supravieţuitorilor, împotriva acestei parade, percepute drept un exemplu al propagandei militariste a autorităţilor în preşedinţia lui Vladimir Putin.

Potrivit Kremlinului, preşedintele rus nu ar urma să asiste la această defilare, însă el urma să se ducă la Cimitirul memorial Piskarevskoie şi la un concert în omagiul victimelor.

Un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a apreciat că este vorba despre ”o dată foarte importantă pentru ţara întreagă, pentru toţi ruşii şi personal pentru preşedintele Putin”.

Vladimir Putin, în vârstă de 66 de ani, nu s-a născut în timpul asediului, însă fratele său a murit în acesta. El este înhumat la cimitirul unde urmează să se ducă preşedintele.

Mama lui Putin aproape că a murit de foame în timpul blocadei, în timp ce tatăl său, care lupta în Armata Roşie, a fost rănit în apropiere de Leningrad.

Leningradul avea trei milioane de locuitori înainte de război, iar 800.000 de persoane au murit de foame, boală sau ucise de bombe în cele 872 de zile de asediu al armatelor lui Adolf Hitler.

Înaintea ceremoniilor, aproape 5.000 de persoane au semnat o petiţie prin care îndeamnă la anularea paradei militare, catalogată drept un ”carnaval sacrilegiu”.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului nu a dorit să comenteze cu privire la această petiţie, apreciind că Sankt Petersburgul este cunoscut prin ”bogăţia tradiţiilor sale” în domeniul controverselor.

”Avem ordinul să facem o defilare şi o vom face”, a declarat pentru AFP un reprezentant al Ministerului rus al Apărării, de la Sant Petersburg, sub protecţia anonimatului. ”O defilare militară este un ritual militar” şi nu un eveniment festiv, a insistat această sursă.

SUNETUL METRONOMULUI

O serie de evenimente comemorative au avut loc, începând de vineri, în oraş, inclusiv concerte şi proiecţii. Duminică seara, o salvă de tun va marca eliberarea oraşului.

În cursul defilării, un moment de reculegere urmează să aibă loc, pe sunetul metronomului. În timpul asediului, viteza unui metronom anunţa, la radio, locuitorilor, iminenţa bombardamentelor aeriene.

Unele clădiri poartă, în continuare, avertismente ale puterii sovietice contra acestor raiduri, într-un oraş cu cinci milioane de locuitori, al cărui inconştient colectiv rămâne profund marcat de tragedie.

Coloanele marilor monumente din oraş vor fi iluminate, iar locuitori - între care 108.000 sunt foşti combatanţi sau supravieţuitori ai asediului - au fost invitaţi să aprindă lumânări la ferestre.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.