Rusia a dezminţit din nou, în bloc, în Consiliul de Securitate al ONU, orice implicare în tentativa de otrăvire a unui fost spion rus şi a fiicei sale în Anglia, şi a reclamat răspunsuri la o serie de întrebări, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Într-o reuniune cerută de Moscova, ambasadorul rus la ONU Vasili Nebenzia a subliniat că ”Rusia nu are nicio legătură cu otrăvirea Skripalilor”.

Moscova ”are interesul adevărului mai mult ca oricine altcineva”, a spus el.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Rusia este acuzată de Regatul Unit, susţinut de mai multe ţări occidentale, că a încercat să-i otrăvească, pe 4 martie, la Salisbury, în sud-vestul Angliei, cu un agent neurotoxic, pe fostul spion Serghei Skripal şi pe fiica sa Iulia.

”Este vorba despre discreditarea Rusiei”, a apreciat ambasadorul rus, denunţând o ”campanie ordonată, pregătită dinainte” împotriva ţării sale.

”Se acuză fără probe”, a insistat el, prezentând o serie de întrebări: ”unde au fost duşi Skripalii după ce au fost otrăviţi?”, ”unde au fost prelevate eşantioane din produsul neurotoxic?”, ”de ce Rusia nu a avut dreptul la un acces consular la victime?”, ”cum s-a putut găsi un antidot atât de rapid?” sau ”ce s-a întâmplat cu pisicile Skripalilor, care trăiau în casa lor?”.

”Ne aflăm în teatrul absurdului”, a declarat Nebenzia, reclamând ”răspunsuri clare la întrebări întemeiate” în opinia sa.

În răspunsul său, ambasadoarea britanică Karen Pierce a anunţat că cererea unei vizite consulare a fost transmisă victimelor.

Diplomata a dat asigurări că ţara sa a urmat toate procedurile legale şi internaţionale în acest caz.

Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), cu sediul la Haga, ”desfăşoară o anchetă independentă ci privire la eşantioanele prelevate la Salisbury, iar raportul ei nu este gata încă”, a declarat înainte de reuniune Karen Pierce.

Potrivit unor surse diplomatice, rezultate ar putea să fie comunicate săptămâna viitoare.

”Cel mai important acum este ca OIAC să fie lăsată” să tragă concluziile acestui caz, ”ţinând Consiliul de Securitate (al ONU) informat”, a apreciat el.

Cazul Skripal a provocat o vastă criză diplomatică între Rusia şi Occident, prin expulzări masive de diplomaţi de o parte şi de alta.

Serghei Skripal, un fost colonel din cadrul serviciului de informaţii al armatei ruse (GRU), a fost condamnat în 2006 de ”înaltă trădare”, după ce a fost acuzat că a vândut infromaţii britanicilor. El a beneficiat în 2010 de un schimb de spioni organizat între Moscova şi Washington şi s-a instalat în Anglia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.