Rusia a confirmat marţi că una dintre navele sale a fost avariată într-un atac al Kievului în Crimeea anexată, o nouă palmă aplicată Moscovei la Marea Neagră, salutată de către preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează AFP.
Preşedintele rus Vadimir Putin a fost informat de către ministrul său al Apărării Serghei Şoigu cu privire la ”pagube” suferite de marea navă de debarcare Novocerkask în acest atac, a declarat presei un purtător de cuvînt al Kremlinului, Dmitri Peskov, fără să ofere alte detalii.
Ministerul rus al Apărării a anunţat, citat de agenţia publică rusă de presă RIA Novosti, că nava a fost ”avariată în timpul nopţii (de luni spre marţi) într-un atac al Forţelor Armate ucrainene cu rachete de croazieră”, în oraşul Feodosia.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Armata ucraineană dă asiigurări că a ”distrus” această navă, care tramsporta, acuză ea, drone de tip Shahed de fabricaţie iraniană, folosite frecvent de Moscova în conflict.
Atacul a avut loc către ora locală 2.30 (şi ora României), cu rachete de croazieră ale ”aviaţiei tactice”, a anunţat pe Telegram armata ucraineană.
Comandantului acesteia, Mîkola Oleşciuk, a disfuzat o înregistrare video care surprinde o explozie şi o jerbă de flăcări.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski sugerează, la rândul său, că vaporul a fost scufundat şi salută pe un ton sarcastic munca armatei sale a aerului ”pentru adăugarea impresionantă a unei nave a Flotei ruse submarine în Marea Neagră”.
Atacul s-a soldat cu un mort şi doi răniţi bşi a avariat şase imobile, potrivit guvernatorului Crimeei Serghei Aksionov.
”MARE VICTORIE”
Acest atac împotriva unei nave ruseşti constituie un succes pentru Ucraina, care încearcă să demonstreze că poate înlătura flota militară a Moscovei de coastele sale, chiar dacă eşuează să facă armata rusă să dea înapoi pe front.
Forţele sale au reuşit să îndepărteze nave ruseşti din sud-vestul Mării Negre şi să redeschidă un culoar maritim în vederea exportului cerealelor ucrainene, sfidând ameninţatrea Moscovei cu bombadramente.
Volodimir Zelenski salută rezultatele acestei strategii drept o ”mare victorie a Ucrainei la Marea Neagră”.
Crimeea, o peninsulă ucraineană anexată de Moscova în 2014, este vizată cu regularitate, deoarece este importantă în logistica armatei ruse.
Portul de ataş al Flotei ruse la Marea Neagră se află la Sevastopol, la aproximativ 190 de kilometri de Feodosia, însă mai multe nave ruseşti sunt desfăşurate în prezent în portul acestui din urmă oraş, scrie presa rusă.
Operaţiunile reuşite ale Kievului la Marea neagră constituie unul dintre rarele sale succese militare majore din 2023, deoarece contraofensiva sa s-a lovit de liniile apărării ruse, iar trupele Moscovei şi-au intensificat presiunea asupra fronturolor din est şi sud.
ZALUJNI CONFIRMĂ O RETRAGERE A TRUPELOR UCRAINENE DIN MARINKA
Forţele ruse au anunţat luni că au preluat controlul burgului Marinka, în apropiere de Doneţk, în estul Ucrainei, iar Kievul a dat asigurări imediat după aceea că acest lucru este fals.
Un purtător de cuvânt al armatei ucrainene, Oleksandr Ştupun, a declarat că este ”incorect” să se vorbească despre o cucerire ”totală”.
Până la urmă însă, Kievul şi-a recunoscut eşecul marţi după-amiaza.
Comandantul armatei ucrainene Valeri Zalujni a anunţat că forţele sale s-au retras către ”periferia” localităţii, adică militarii s-au reats din centrul localităţii, ”complet disturse”.
Ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu a anunţat marţi că armata sa ”nu încetează să cucerească poziţii mai favorabile şi să extindă teritoriile pe care le controlează în toate direcţiile”.
Forţele Aeriene ucrainene au anunţat, la rândul lor, marţi, că Ucraina a fost vizată într-un nou atac nocturn cu drone de tip Shahed, în regiunile Herson şi Odesa.
În total 13 dintre cele 19 drone ruse lansate au fost interceptate, anunţă ele, fără să provoace victime ori distrugeri.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...