Rusia are ”nevoie” de migranţi pentru a se dezvolta împotriva unei situaţii demografice ”tensionate”, declară într-un interviu acordat agenţiei ruse de presă RIA Novosti, publicat joi, un purtător de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, relatează AFP.
”Migranţii sunt o nevoie”, declară Peskov.
”Problema este că avem o situaţie demografică foarte tensionată. Trăim în cea mai mare ţară din lume, dar suntem puţini”, explică el.
Rusia a adptat la 12 noiembrie o lege care interzice promovarea unui mod de viaţă ”fără copii”, într-o încercare de a rezolva o criză profundă moştenită din epoca sovietică şi amplificată grav de Războiul din Ucraina.
”Pentru ca să ne putem dezvolta în mod dinamic, să realizăm toate proiectele de dezvoltare, avem nevoie de o forţă de muncă”, subliniază Peskov.
Autorităţile ruse nu pot decât să ”salute” venirea migranţilor în Rusia, declară purtătorul de cuvnt al Kremlinului.
Sentimentul antimigraţie este răspândit în Rusia, mai ales împotriva mincitorilor din Asia Centrală, care joacă un rol crucial în sectoare precum construcţiile şi agricultura.
Autorităţile ruse luptă de mult timp să crească rata natalităţii, prin introducerea unor stimulente - ajutoare financiare şi subvenţii ipotecare - în favoarea familiilor cu mulţi copii.
Declinul populaţei a fost însă accentuat de numărul mare de morţi din cauza covid-19, pierderi în rândul militarilor care luptă în Ucraina şi exodul a sute de mii de bărbaţi tineri care fug de mobolizare în armată.
În 2023, rata de fertilitate a Rusiei era estimată la 1,41 de naşteri pe femeie - cu mult sub nivelul de înlocuire de 2.0% -, potrivit Agenţiei naţionale ruse de statistică Rosstat.
Din ianuarie şi până în septembrie s-au născut 920,200 de bebeluşi, o scădere cu 3.4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cel mai scăzut nivel din anii '90 încoace, scrie presa rusă.
În iulie, Kremlinul cataloga declinul populaţiei ruse drept ”dezastruos pentru viitorul naţiunii”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...