Un oficial al Ministerului rus de Externe a declarat vineri că Belarusul ar putea intra în conflictul din Ucraina, dacă Kievul decide să "invadeze" oricare dintre cele două ţări, în timp ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat că ţara sa trebuie să "fie pregătită" la graniţa cu Belarusul. Deocamdată, însă, un atac dinspre această ţară rămâne improbabil, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Rusia s-a folosit de teritoriul Belarusului pentru a-şi lansa invazia în Ucraina, în februarie 2022, iar din octombrie a desfăşurat trupe în această ţară sub pretextul unor exerciţii militare comune. Ambele ţări au convenit între timp să îşi intensifice cooperarea militară, ceea ce a generat temeri că Moscova s-ar putea folosi de aliatul său pentru a lansa o nouă ofensivă asupra Ucrainei dinspre nord.

Într-un interviu acordat presei de stat de la Moscova, un oficial al Ministerului rus de Externe, Aleksei Polişciuk, a declarat că exerciţiile comune ale Rusiei cu Belarus sunt concepute pentru a preveni o escaladare, dar a avertizat că Minskul s-ar putea alătura conflictului din Ucraina în cazul în care Belarusul sau Rusia ar fi invadate.

"Din punct de vedere juridic, utilizarea forţei militare de către regimul de la Kiev sau invadarea teritoriului Belarusului sau al Rusiei de către forţele armate ale Ucrainei sunt motive suficiente pentru un răspuns colectiv", a declarat Polişciuk pentru agenţia de presă TASS.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat miercuri că ţara sa trebuie să "fie pregătită" la graniţa cu Belarus, deşi până acum spune că a văzut doar "declaraţii de forţă" venite dinspre vecinul său nordic. "Înţelegem că, în afară de declaraţii de forţă, nu vedem nimic puternic acolo, dar cu toate acestea, trebuie să fim pregătiţi atât la graniţă, cât şi în regiuni", a spus Zelenski, în condiţiile în care Moscova încearcă să îşi relanseze invazia care se clatină de luni de zile.

CASTORII, ÎN AJUTORUL UCRAINENILOR

Pădurile dese şi mlaştinile înşelătoare din zona de frontieră sunt păzite de brigada de apărare teritorială Volin, una dintre sutele de unităţi ucrainene recrutate din rândul localnicilor dispuşi să îşi apere comunităţile. Soldaţii şi ofiţerii din cadrul unităţii au declarat pentru Reuters că iarna neobişnuit de blândă le-a oferit un avantaj tactic considerabil.

Joi, pe kilometri întregi în jurul graniţei din nord-vest a Ucrainei cu Belarusul, se întâlneau râuri revărsate, noroi gros şi câmpuri inundate de apă, ceea ce face ca deocamdată să rămână puţin probabilă perspectiva unui atac rusesc care să vină de peste graniţă, în ciuda avertismentelor recente de la Kiev, scrie Reuters.

"Pe terenul propriu, totul ne va ajuta să îl apărăm - peisajul, o mulţime de râuri, care au ieşit din matcă anul acesta", a declarat Viktor Rokun, unul dintre comandanţii adjuncţi ai brigăzii Volin. Câmpurile şi vegetaţia din jurul său erau cufundate în bălţi tulburi de apă rece.

Purtătorul de cuvânt al unităţii, Serhi Hominski, spune că un ajutor nesperat pentru a face terenul impracticabil a venit de la un aliat mai puţin aşteptat: populaţia locală de castori. "Când îşi construiesc barajele, în mod normal, oamenii le distrug, dar anul acesta nu au făcut-o din cauza războiului, aşa că acum este apă peste tot", a spus el.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat marţi că Rusia îşi "adună forţe pentru o nouă escaladare" a războiului, după aproape 11 luni de ostilităţi între cele două ţări. La rândul său, generalul ucrainean Valeri Zalujni, comandantul Statului Major al armatei ucrainene, avertiza, în decembrie, că una dintre posibilele direcţii ale unui nou asalt ar putea fi Belarusul, unde armata ucraineană estimează prezenţa a 15.000 de soldaţi ruşi, în timp ce analiştii militari au estimat numărul lor ca fiind între 10.000 şi 12.000 de oameni.

Joi, de cealaltă parte a graniţei, comandantul adjunct al "operaţiunii militare speciale" a Moscovei în Ucraina, generalul Oleg Saliukov, a inspectat forţele ruseşti din Belarus. De partea ucraineană, brigada Volin era ocupată să exerseze lupta din interior şi focul de artilerie.

Analistul Konrad Muzyka, care conduce compania de consultanţă în domeniul apărării Rochan Consulting, a declarat pentru Reuters că, deşi o consolidare a trupelor ruseşti poate fi observată în Belarus, un atac în nord-vestul Ucrainei dinspre Belarus s-ar lovi de dificultăţi uriaşe. "Este un loc oribil pentru a desfăşura o operaţiune ofensivă. Sunt multe cursuri de apă acolo, foarte puţine drumuri. Acest lucru face ca forţelor ucrainene să le fie uşor să direcţioneze mişcarea trupelor ruseşti către zone specifice, unde ar fi bombardate de artilerie", a explicat el.

Rusia şi Belarusul intenţionează ca începând de luni să organizeze exerciţii comune de aviaţie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.