Confruntarea actuală dintre Rusia şi Occident cu privire la Ucraina este fără precedent în istorie şi o greşeală ar putea duce la catastrofă, a declarat joi un diplomat rus de rang înalt, Serghei Riabkov, căruia i s-a cerut să facă o comparaţie cu criza rachetelor cubaneze din 1962, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Războiul din Ucraina, care durează de 2 ani şi jumătate, cel mai mare război terestru din Europa de la al Doilea Război Mondial, a declanşat o confruntare majoră între Rusia şi Occident, iar oficialii ruşi spun că acesta intră în cea mai periculoasă fază de până acum.

Diplomaţii ruşi au invocat anterior comparaţii cu criza din 1962, când se consideră că superputerile Războiului Rece au fost cel mai aproape de un război nuclear intenţionat după ce Moscova a amplasat în secret rachete în Cuba. Dar ministrul adjunct de externe Serghei Riabkov a declarat joi reporterilor: „Ceea ce se întâmplă nu are seamăn în trecut”.

Riabkov, care se ocupă de controlul armelor şi relaţiile cu America de Nord, a declarat reporterilor la Moscova că pericolul unei ciocniri armate între puterile nucleare nu ar trebui subestimat. „Ne mişcăm pe un tărâm militar şi politic neexplorat”, a spus el.

Riabkov a avertizat că o greşeală în conjunctura actuală ar putea duce la un dezastru şi s-a întrebat dacă cei din Occident sunt capabili sau nu să „evalueze în mod sensibil consecinţele cursului pe care îl urmează”.

De câteva săptămâni, Rusia avertizează Statele Unite şi aliaţii săi că, dacă dau permisiunea Ucrainei să lovească teritoriul rus cu rachete furnizate de Occident, atunci Moscova va considera că este vorba de o escaladare majoră.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski îi îndeamnă de luni de zile pe aliaţii Kievului să permită Ucrainei să tragă cu rachete occidentale, inclusiv ATACMS americane cu rază lungă de acţiune, adânc în teritoriul Rusiei, pentru a limita capacitatea Moscovei de a lansa atacuri în Ucraina. Liderul rus Vladimir Putin a declarat la 12 septembrie că aprobarea occidentală pentru un astfel de pas ar însemna „implicarea directă a ţărilor NATO, a Statelor Unite şi a ţărilor europene în războiul din Ucraina”. Şeful de la Kremlin a modificat între timp doctrina nucleară a Rusiei dând posibilitatea pentru utilizarea acestor arme ca răspuns la o astfel de situaţie.

Zelenski a îndemnat Occidentul să nu ţină cont de aşa-numitele „linii roşii” ale Rusiei, iar unii aliaţi occidentali au cerut Statelor Unite să dea aprobarea cerută de Ucraina. Rusia, cea mai mare putere nucleară a lumii, spune că ar fi o nebunie.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.