Rusia a revendicat luni cucerirea a încă două sate în estul Ucrainei, unde îşi continuă înaintarea lentă, însă este afectată ea însăşi de întreruperi de electricitate în zone de frontieră, în urma unor bombardamente ucrainene, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Forţele ruse profită de dificultărţile armatei ucrainene de a-şi reface trupele şi a obţine armament suplimentar şi muniţie din Occident şi câştigă teren de luni de zile.

Începând de sâmbătă, ele au revendicat cucerirea a cinci sate în mai multe sectoare ale frontului.

Evenimente

31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Potrivit unui raport zilnic al Ministerului Apărării, de luni, forţele ruse au cucerit satul Novopokrovske, în regiunea Doneţk (est), şi satul Sepova Novoselivka, în regiunea Harkov (nord-est).

Primul se află în apropiere de Oceretîne, unde trupele ruse au făcut cuceriri teritoriale rapide în ultimele săptămâni, iar al doilea către Kupiansk, unul dintre obiectivele ofensivei ruse în nord-est.

Sâmbătă şi duminică, armata rusă a revendicat cucerirea altor trei sate, inclusiv Şurnî, în apropiere de oraşul minier Toreţk - altă axă de atac actual al forţelor ruse în est.

Autorităţile ucrainene au anunţat, în acest context, luni, că au procedat la evacuarea a peste 70 de locuitori din Toreţk, însă aproape 5.000 de persoane rămân în oraş, iar ”mulţi dintre ei încearcă să evacueze”, a precizat pe Telegram poliţia naţională.

ÎNTRERUPERI DE CURENT ÎN RUSIA

Locuitori de la Toreţk, intervievaţi săptămâna trecută de AFP, au raportat zeci de bombardamente ruseşti zilnice în oraş, care era până de curând relativ ocolit de ostilităţi. Oraşul reprezintă o verigă importantă a accesului către Kupiansk, obiectivul ultim al Kremlinului în Doneţk.

Potrivit parchetului ucrainean, două femei în vârstă au fost ucise, iar alte opt persoane au fost rănite într-un bombardament rus cu rachetă de tip Uragan în oraşul Ukrainsk, în regiunea Doneţk, care a avariat o clădire administrativă şi caze.

De partea rusă, atacuri ucrainene au provocat luni întreruperi ale alimentării cu electricitate şi apă curentă în regiunea de frontieră Belgorod şi ar putea afecta şi alte regiuni, potrivit autorităţilor locale.

”La Belgorod, din această (luni) dimineaţa, există restricţii de alimentare cu energie. Unele părţi ale oraşului înregistrează întreruperi ale aprovizionării cu apă”, a anunţat pe Telegram primarul Valentin Demidov.

Guvernatorul regiunii Belgorod, Viaceslav Gladkov, a anunţat atacuri ucrainene multiple cu dornă care au atins infrastructuri energetice şi locuinţe. O fată în vârstă de patru ani a fost ucisă, iar alte şapte persoane au fost rănite, potrivit aceleiaşi surse.

Autorităţile din regiunile vecine Kursk şi Voronej au anunţat că întreruperi erau posibile după aceste atacuri.

PLANURI DE PACE

”Din cauza defecţiunilor tehnice la linii electrice în regiunile vecine, o penurie de capacitate electrică ar putea avea loc în regiunea Kursk”, a anunţat pe Telegram Aleksei Smirnov.

Ministerul rus al Apărării a anunţat că a dobborât 36 de drone ucrainene în cursul nopţii.

Rusia şi-a intensificat atacurile împotriva centralelor electrice ucrainene de mai multe luni, cauzând întreruperi de curent în întreaga ţară. Potrivit preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Ucraina a pierdut jumătate din capacitatea energetică din cauza acestor atacuri.

Ucraina se află în defensivă pe front, după eşecul marii sale contraofensive de vara trecută şi căderii fortăreţei Avdiivka în februarie. Ea cere Occidentului să-i furnizeze de urgenţă armament suplimentar antiaerian pentru a se apăra de atacuri ruseşti.

La sfârşitul lui iunie, Zelenski dădea asigurări că lucra la un mou plan prin care să pună capăt conflictului, cu scopul ca acesta să fie ”susţinut de majoritatea” comunităţii internaţionale.

Omologul său rus Vladimir Putin a avansat propria soluţie - ca Ucraina să cedeze cinci regiuni parţial ocupate de Moscova şi să renunţe să adere la NATO. Această cerere de facto de capitulare a fost respinsă atât de către Kiev, cât şi de către Occident.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.