Moscova acuză NATO şi Statele Unite că transformă Ucraina într-un ”butoi cu pulbere” din cauză că susţin această ţară, aflată într-un război civil cu separatişti proruşi în Donbas şi care acuză la rândul său Rusia de comasarea unor trupe la frontiera sa, relatează AFP.
”Volumul ajutorului (militar) creşte. Statele Unite şi alte state membre NATO transformă în mod conşient Ucraina într-un butoi cu pulbere”, acuză, citat de agenţiişle ruse de presă, adjunctul ministrului rus de Externe Serghei Riabkov.
Rusia este pregătită să intervină pentru a-şi apăra cetăţenii, după ce Moscova a distribuit sute de mii de paşapoarte ruseşti în estul Ucrainei - în pofida faptului că dezminte orice susţinere politică şi militară a separatiştilor proruşi -, ameninţă Riabkov.
”Vom face totul pentru a ne garanta securitatea noastră şi a cetăţenilor noştri orinde s-ar afla ei. Însă responsabilitatea acestei agravări ipotetice a situaţiei îi va reveni Kievului şi sponsorilor săi occidentali”, avertizează el.
Riakov face aceste declaraţii în contextul în care ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba participă marţi la o reuniune, la sediul NATO, la Bruxeles, cu secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice Jens Stoltenberg şi şeful diplomaţiei americane Antony Blinken.
Kuleba a anunţat cu o zi înainte, la televiziunea ucraineană, că această reuniune vizează ”susţinerea practică pe care Ucraina o poate obţine în cazul unei escaladări la scară mare”.
Ucraina acuză Kremlinul de faptul că ar căuta un pretext să o atace, iar Rusia de faptul că a comasat peste 80.000 de militari ruşi în apropierea frontierei de est a Ucrainei şi în Crimeea anexată de Moscova în 2014, după venirea la putere, la Kiev, a prooccidentalilor.
Confruntări armate pe front, care aproape se opriseră în urma unui armistiţiu din vara lui 2020, au reizbucnit intens în ultimele săptămâni.
Armata ucraineană a anunţat marţi că un militar ucrainean a fost ucis într-un atac cu dronă, soldat de asemenea cu doi răniţi, la aproximativ 30 de kilometri nord de Doneţk.
În total 29 de militari ucraineeni au fost ucişi de la începutul lui 2021, în contextul în care în tot anul 2020 au fost ucişi 50 de militari ucraineni.
Separatiştii proruşi au anunţat, la rândul lor, aproximativ 20 de morţi.
”DEZESCALADARE”
Miniştrii de Externe din cadrul G7 şi şeful diplomaţiei Uniunii Europene (UE) au îndemnat luni Rusia să înceteze ”provocările” şi să se angajeze la o ”dezescaladare”.
Secretarul de Stat american Antony Blinken a avertizat Moscova cu privire la ”consecinţe” în cazul unei ”agresiuni ruse în Ucraina”.
Kremlinul nu a dezminţit mişcări de trupe, însă dă asigurări că nu ameninţă pe nimeni şi acuză Kievul de ”provocări” cu scopul de a ”agrava situaţia pe front” în Donbas.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski îndemna săptămâna trecută NATO să accelereze aderarea Ucrainei cu scopul de a trimite Rusiei ”un semnal adevărat”.
Războiul civil din estul rusofon al Ucrainei, între trupe guvermamentale şi separatişti proruşi, s-a soldat cu peste 13.000 de morţi şi aproape 1,5 milioane de deplasaţi.
Moscova este considerată larg drept instigatorul acestui război, în pofida dezminţirilor sale.
MOSCOVA AVERTIZEAZĂ WASHINGTONUL SĂ-ŞI ŢINĂ NAVELE DE RĂZBOI DEPARTE DE CRIMEEA
Pe de altă parte, Rusia a avertizat marţi Statele Unite, a îndemant navele americane de război să stea departe de Crimeea, ”în propriul lor interes”, şi a catalogat drept o ”provocare” desfăşurarea unor bastimente americane la Marea Neargă, relatează Reuters.
Două nave americane de război urmează să sosească săptămâna aceasta la Marea Neagră, unde se află Crimeea, în contextul tensiunilor ruso-ucrainene.
”Navele americane nu au ce căuta în largul coastelor noastre. Aceasta este pur şi simplu o provocare, în sensul de bază al cuvântului. Ele ne testează forţele şi se joacă cu nervii noştri. Dar nu vor reuşi”, a declarat, citat de agenţii ruse de presă, Serghei Riabkov.
”Avertizăm Statele Unite că ar fi mai bine şi în propriul lor interes să rămână departe de Crimeea şi de coastele noastre la Marea Neagră”, a avertizat el, evocând un risc mare al unor incidente.
Pentagonul a refuzat să comenteze această desfăşurare şi a anunţat că armata americană trimite cu regularitate nave în regiune.
Flota rusă la Marea Neagră, cu cartierul general la Sevastopol, în Crimeea, iar Rusia a desfăşurat în peninsula ucraineană rachete şi radare.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...