Un rus, Igor Greciuşkin a fost interogat în Cipru, în urma publicării unor informaţii care leagă această persoană de vaporul moldovean Rhosus, închiriat de omul de afaceri rus şi care a transportat cele 2.750 de tone de nitrat de amoniu, a căror explozie a devastat Beirutul şi a omorât 145 de persoane, a anunţat poliţia cipriotă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Autorităţile libaneze ne-au ceut să-l localizăm pe acest individ şi să-i punem întrebări, ceea ce am făcut”, a declarat un purtător de cuvânt al poliţiei cipriote pentru AFP.

”Răspunsurile sale au fost trimise Libanului”, a anunţat el.

Omul de afaceri rus Igor Greciuşkin, în vârstă de 43 de ani, nu a fost arestat. El a fost doar interogat cu privire la încărcătura navei, la cererea Biroului Interpol din Liban.

Deflagraţiile uriaşe de marţi seara, cele mai puternice care au avut loc vreodatăîn Liban, au fost declanşate de un incendiu la un depozit în care era stocat de şase ani nitrat de amoniu ”fără măsuri de precauţie”, potrivit autorităţilor.

Cel puţin 145 de persoane au murit, alte 5.000 au fost rănite, iar aproximativ 300.000 de oameni au rămas fără locuinţă în urma exploziilor de marţi seara în portul Beirut.

16 FUNCŢIONARI DIN PORT ÎN DETENŢIE

Cel puţin 16 funcţionari din portul Beirut şi din cadrul autorităţilor vamale au fost plasate în detenţie, în cadrul anchetei cu privire la explozia sângeroasă şi devastatoare a depozitului în care se aflau mii de tone de nitrat de amoniu, a anunţat joi Procuratura Militară libaneză.

Este vorba despre ”responsabili din Consiliul de Administraţie al portului Beirut şi din Administraţia Vămilor, dar şi de responsabili cu lucrări de întreţinere şi (muncitori) care au efectuat lucrări în Hangarul numărul 12”, în care erau stocate tonele de nitrat de amoniu, a precizat într-un comunicat procurorul militar Fadi Akiki.

Akiki a anunţat că autorităţile au interogat peste 18 persoane şi conducători ai portului şi Vămii, implicaţi în lucrări de mentenanţă la depozitul în care au avut loc exploziile, scrie Reuters.

Investigaţiile continuă, a anunţat magistratul.

Directorul general al portului Beirut, Hassan Koraytem, se află între persoanele arestate, potrivit unei surse judiciare şi două posturi de radio.

Autorităţile libaneze afirmă că depozitul a explodat în urma unui incendiu.

Autorităţile portului, serviciile de vamă şi anumite servicii de securitate erau toate la curent cu faptul că materiale chimice periculoase erau depozitate acolo, însă şi-au pasat reciproc responsabilitatea.

LUCRĂRI, CAUZA DRAMEI?

În iunie 2019, Siguranţa Statului a lansat o anchetă cu privirela această încărcătură, în urma unor plângeri repetate cu privire la mirosul urât din hangar.

Ea a semnalat că în depozit se aflau ”materiale periculoase care este necesar să fie mutate”, anunţa că pereţii depozitului erau crăpaţi şi recomanda ca depozitul să fie reparat.

Conducerea portului, care era la curent cu caracterul periculos al produselor, a trimis, într-un final, în urmă cu câteva zile, muncitori să colmateze crăpăturile în depozit.

Aceste lucrări, afirmă surse din domeniul securităţii, s-ar afla la originea dramei, potrivit autorităţilor.

De asemenea, un oficial apropiat dosarului a declarat pentru AFP că Banca centrală a Libanului a ordonat blocarea averilor a şapte oficiali din port şi vamali - inclusiv directorului Vămii Badri Daher.

Oficialul citat a făcut aceste declaraţii sub protecţia anonimatului din cauza subiectului sensibil.

O sursă bancară a confirmat că băncile comerciale au primit circulara Băncii centrale, care a hotărât, de asemenea, să ridice secretul bancar cu privirela toate conturile acestor şapte persoane şi ale rudelor acestora.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.