Ministerul Afacerilor Externe anunţă, miercuri seară, asocierea României la Declaraţia privind programul de rachete balistice al Iranului.
”România se asociază Declaraţiei de condamnare a programului de rachete balistice al Iranului, elaborată sub egida Iniţiativei pentru securitate în domeniul proliferării. Declaraţia comună este emisă în contextul marcării, la 18 octombrie 2023, a etapei de tranziţie - Transition Day, la 8 ani de la adoptarea Planului de acţiune cuprinzător cu Iranul, conform Rezoluţiei 2231 a Consiliului de Securitate al ONU”l, a transmis, miercuri seară, MAE, într-un comunicat d epresă.
Potrivit Declaraţiei (https://www.state.gov/joint-statement-on-un-security-council-resolution-2231-transition-day/), ”programul Iranului de construire de rachete balistice rămâne una dintre cele mai mari ameninţări la adresa eforturilor de neproliferare”.
”Statele sunt îndemnate să ia toate măsurile necesare pentru a împiedica aprovizionarea, vânzarea sau transferul de materiale, echipamente, bunuri, technologie şi componente de rachete balistice, pentru a proteja pacea şi securitatea în regiune şi în afara ei”, a mai transmis MAE.
Potrivit instituţiei, aceste măsuri includ acţiuni efective de interzicere a transferului din şi în Iran de materiale utilizate în construirea de rachete balistice, inclusiv materiale utilizate în producerea de drone.
”De asemenea, este indicată necesitatea adoptării de proceduri clare privind schimbul rapid de informaţii relevante cu privire la activităţile de proliferare ale Iranului. Măsurile vizează inclusiv revizuirea şi consolidarea capacităţii autorităţilor naţionale de a gestiona aspecte privind rachetele balistice şi dronele iraniene. Totodată, documentul menţionează necesitatea unor măsuri specifice pentru susţinerea interdicţiilor cu privire la programele de dezvoltare de rachete balistice şi drone ale Iranului”, se mai arată în document.
La 18 octombrie 2023 expiră o parte din sancţiunile impuse de Iranului conform Rezoluţiei CS ONU 2231.
Rezoluţia, adoptată în unanimitate pe 15 iulie 2015 a andosat JCPOA şi a stabilit programul de inspecţii AIEA asupra facilităţilor nucleare iraniene, în paralel cu pregătirea ridicării sancţiunilor ONU asupra Iranului.
”Având în vedere încălcarea repetată a JCPOA de către Iran, sancţiunile ONU vor fi incluse doar în pachete autonome de sancţiuni ale statelor care împărtăşesc îngrijorarea faţă de programele nuclear şi balistic ale Iranului, inclusiv statele membre UE”, a mai transmis MAE.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.