Preşedintele iranian Hassan Rohani se declară ”foarte bucuros” că Donald Trump pleacă de la Casa Albă, catalogându-l pe preşedintele republican în exerciţiu drept un ”tiran” şi un ”terorist”, relatează AFP.
Colegiul Electoral a confirmat luni alegerea lui Joe Biden cu 306 voturi la 232 pentru Donald Trump. Niciunul dintre marii electori nu l-a trădat pe preşedinele ales.
Donald Trump, ale cărui relaţii cu Teheranul sunt foarte tensionate, a retras Statele Unite, în mai 2018, din acordul încheiat în 2015 la Viena în vederea împiedicării Iranului să se doteze cu arma nucleară, un tratat pe care-l consideră insuficient.
Trump a reimpus, apoi, şi a multiplicat sancţiuni vizând Republica islamică, pe fondul unor tensiuni cu aliaţii săi eurpeni, care vor să păstreze acordul.
Iranul şi Statele Unite s-au aflat, din iunie 2019, în două rânduri, pe marginea prăpastiei războiului.
”Unii spun că ne bucurăm pentru Biden. Nu, nu ne bucurăm, dar suntem foarte bucuroşi că Trump pleacă”, a declarat preşedintele iranian în cadrul unei şedinţe a Consiliului Miniştrilor.
”Mulţumim lui Allah că acestea sunt ultimele sale zile” ca preşedinte, a declarat el.
Hassan Rohani l-a catalogat drept un ”tiran” pe Trump, ”cel mai nedisciplinat preşedinte şi fără de lege”, un ”terorist şi asasin”.
El ”creează obstacle pentru a ne împiedica să cumpărăm vaccinuri (împotriva covid-19), pentru a spune cât de lipsită este această persoană de principii etice şi umane”, a denunţat Rohani.
După anunţarea victoriei lui Joe Biden în alegerile prezidenţiale americane de la 3 noiembrie, Guvernul Rohani şi-a multiplicat semnele unei deschideri faţă de fostul vicepreşedinte al lui Barack Obama, care şi-a exprimat dorinţa de a readuce Statele Unite în cadrul Acorduluide la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian.
Joe Biden urmează să preia funcţia la 20 ianuare.
Iranul este cea mai afectată ţară din Orientul Mijlociu de pandemia covid-19 şi acuză că sancţiunile amerixane l-au împiedicat să procure vaccinuri.
În mod teoretic alimentele şi medicamentele sunt scutite de la sancţiunile americane, însă - în realitate - băncile internaţionale au tendinţa să refuze tranzacţii cu Iranul, pentru a evita să se expună unor eventuale litigii.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...