Coaliţia condusă de Arabia Saudită a efectuat joi o serie de raiduri aeriene împotriva capitalei yemenite Sanaa, la 48 de ore după un atac cu drone vizând un oleoduct petrolier saudit, revendicat de rebeli huthi - dar pe care Riadul l-a imputat în mod direct Iranului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Huthi deţin controlul asupra capitalei yememite, iar ei sunt vizaţi din 2015 de o alianţă militară dominată de Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite (EAU).

Această coaliţie a promis miercuri să seara să riposteze ”cu forţă” atacurilor rebelilor proiranieni din Yemen care au trimis marţi şapte drone către regiunea Riadului, care au avariat două staţii de pompare ale unui oleoduct ce leagă estul de vestul regatului saudit.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”Atacul miliţiilor huthi vizând două staţii de pompare ale Aramco dovedeşte că aceşti miliţieni sunt un simplu instrument pe care regimul de la Iran îl foloseşte pentru a-şi implementa agenda expansionistă în regiune”, a declarat, într-un mesaj postat pe Twitter prinţul Khaled bin Salman, fiul regelui şi ministru al Apărării.

Într-un comunicat oficial, coaliţia care intervine în Yemen sub comandament saudit a afirmat că a efectuat operaţiuni aeriene vizând ”ţinte militare legitime, inclusiv baze, instalaţii militare şi depozite de armament şi de muniţie ale miliţienilor terorişti huthi”.

Postrul de telviziune Al-Massirah, controlat de către huthi, a anunţat în total 19 raiduri în regiunea Sanaa, dintre care 11 vizând capitala. Ea a atribuit atacurile aeriene ”avioanelor agresiunii” saudite.

Potrivit unui medic, cel puţin şase persoane au fost ucise, iar alte zece rănite într-unul dintre aceste raiduri.

Şase corpuri au fost aduse la Spitalul Republican din Sanaa, dar şi zece răniţi, a declarat acest medic, Mokhtar Mohammed, adăugând că toate aceste victime au fost numărate în acelaşi cartier din capitală.

”Ministerul Sănătăţii”, un organism controlat de către rebeli, a anunţat şase morţi - ”patru copii şi doi adulţi” - şi 41 de răniţi.

”MOARTE AMERICII, MOARTE ISRAELULUI”

O graficiană video AFP a filmat bărbaţi, în mijlocul unor dărâmături, transportând un corp înfăşurat într-o pătură către o ambulanţă strigând ”Moarte Americii, moarte Israelului”.

Raidurile au început către ora locală 8.00 (şi ora României), în timp ce numeroşi locuitori încă dormeau, a declarat un martor pentru AFP.

”Au fost multe atacuri aeriene”, a declarat el, evocând un nor mare de fum la Jebel Attan, la sud-vest de Sanaa.

Ministrul EAU de Externe Anwar Gargash a avertizat marţi seara că membrii coaliţiei împotriva huthi ”va riposta cu forţă” oricărui atac al rebelilor vizând ţinte civile ca cea vizată marţi - instalaţii petroliere saudite.

Prinţul saudit Khaled a apreciat joi că aceste ”acte teroriste” au fost ”ordonate de către regimul de la Teheran şi au fost comise de huthi”.

La rândul său, Adel al-Jubeir, ministru de stat saudit însărcinat cu Afaceri Externe, a declarat că huthi sunt ”o parte indivizibilă a Gardienilor Revoluţiei din Iran şi acţionează la ordinele acestora”.

Atacurile aeriene de joi vizând Sanaa se înscriu într-un context de amplificare a tensiunilor la Golful Persic unde, în afară de oleoduct, patru nave - două saudite, una norvegiană şi una din EAU - au fost ţinta unor misterioase ”acte de sabotaj”, duminică, în apropiere de EAU.

Gargash a evitat să-i desemneze pe vinovaţi, îndemnând la ”prudenţă” şi ”dezescaladare” la Golful Persic.

Însă el a evocat ”o situaţie dificilă din cauza comportamentului iranian”, adăugând că ”Iranul trebuie să ştie că politica sa provoacă îngrijorări puternice”.

”SEMNE ALARMANTE”

Războiul din Yemen opune, de patru ani, forţe proguvernamentale, susţinute militar de Riad şi Abu Dhabi, rebelilor proiranieni huthi, care deţin controlul asupra unor vaste regiuni din vestul şi nordul Yemenului, inclusiv asupra capitalei Sanaa.

Conflictul s-a soldat cu moartea a zeci de mii de persoane, inclusiv a numeroşi civili, potrivit organizaţiilor umanitare.

Aproximativ 3,3 milioane de persoane sunt în continuare deplasate, iar 24,1 milioane - adică peste două treimi din populaţie - au nevoie de asistenţă, potrivit ONU.

Emisarul Special ONU în Yemen Martin Griffiths a avertizat marţi că, în pofida unei dezangajări a rebelilor, în ultimele zile, în trei porturi, inclusiv la Hodeida (vest), Yemenul riscă în continuare să se cufunde într-un război total.

”În pofida importanţei acestor ultime zile, Yemenul rămâne la răscrucea drumului între război şi pace”, a declarat Griffiths în Consiliul de Securitate al ONU.

Guvernul yemenit şi huthi este necesar să continue o redesfăşurare a forţelor în vest şi să se întoarcă la masa negocierilor în vederea unui acord mai larg, a îndemnat el.

”Sunt semne de speranţă”, a subliniat mediatorul, însă există ”semne alarmante” de război.

Potrivit unor martori, ciocniri au fost semnalate miercuri, la sud de oraşul Hodeida, unde un armistiţiu relativ este în vigoare de la negocierile interyemenite din decembrie, organizate sub egida ONU în Suedia.

Portul Hodeida este crucial în aducerea ajutorului internaţional în Yemen, unde milioane de oameni rămân ameninţaţii de foamete.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.