Autorităţile electorale au anunţat că alegătorii italieni au respins în proporţie de 59,11% reformele constituţionale propuse de actuala guvernare prin referendum, după centralizarea tuturor voturilor exprimate pe teritoriul naţional şi în diasporă. Între timp, tabăra ”DA” a înregistrat un eşec masiv, după ce a reuşit să obţină doar 40,89% din sufragii, transmite The Guardian.
Autorităţile au anunţat că până la 65,47% dintre alegătorii italieni s-au prezentat duminică la urne pentru a-şi exprima poziţia faţă de agenda de reforme constituţionale, o prezenţă la vot extrem de ridicată pentru un scrutin desfăşurat în Italia.
Totuşi, referendumul italian nu a reuşit să depăşească prezenţa de vot de peste 70% a britanicilor la referendumul privind ieşirea Marii Britanii din UE.
Potrivit Quorum, electoratul tânăr a votat în mod covărşitor pentru respingerea reformelor constituţionale, cu 81% din voturile categoriei de vârstă 18-34 de ani îndreptându-se spre tabăra ”NU”.
În rândul italienilor cu vârste cuprinse între 35-54 de ani, aproximativ 67% au votat pentru respingerea reformelor constituţionale, în vreme ce 33% s-au alăturat taberei ”DA”.
Renzi s-a bucurat de cea mai largă susţinere pentru agenda sa de reforme constituţionale în rândul persoanelor cu vârste de peste 55 de ani, unde 53% au votat ”DA”.
Premierul Matteo Renzi a anunţat, duminică noapte, că va demisiona până luni după-amiază de la conducerea executivului, după ce şi-a petrecut ultimii doi ani din viaţă ocupând cea mai puternică poziţie politică din Italia.
El îşi respectă promisiunea formulată înainte de referendum, atunci când a declarat că va demisiona dacă agenda sa de reforme constituţionale este respinsă prin vot de către alegătorii italieni.
Acest referendum a fost văzut drept un adevărat vot de încredere pentru prim-ministrul democrat, care nu a reuşit în ultimii doi ani să genereze creşterea economică rapidă dorită de naţiune, deşi politicile sale economice au scos peninsula din recesiune şi au dus la o creştere lentă a PIB-ului.
Presa italiană îl indică deja pe actualul ministru de Finanţe, Pier Carlo Padoan, drept favorit pentru a-i urma în funcţie lui Matteo Renzi, atât timp cât majoritatea parlamentară este menţinută de coaliţia Partidului Democrat.
Însă, populiştii de la Mişcarea Cinci Stele (M5S) şi extremiştii de la Liga Nordului speră că acest referendum va însemna şi declanşarea unor alegeri legislative anticipate, extrem de improbabile din cauza legii electorale.
Riscurile acestui referendum sunt ridicate, întrucât respingerea reformelor constituţionale ar putea să genereze un blocaj politic şi să aducă formaţiunile populiste şi eurosceptice mai aproape de putere.
Eşecul referendumului italian ar putea să fie interpretat drept un nou protest al electoratului occidental faţă de sistemul politic tradiţional, după votul pentru Brexit şi victoria lui Donald Trump.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.