Prim-ministrul canadian Mark Carney a consfinţit, prin victoria în alegerile de luni, o revenire politică senzaţională pentru liberalii de la guvernare, puţin probabilă în urmă cu câteva luni, poziţionându-se acum pentru un rol global de campion al multilateralismului, în opoziţia cu politicile mai protecţioniste ale preşedintelui american Donald Trump, comentează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Prima persoană care a condus două bănci centrale din G7, Mark Carney are experienţa necesară pentru a câştiga imediat credibilitate internaţională, spun experţii. Cuvintele dure ale lui Carney la adresa lui Trump din timpul campaniei au fost urmărite îndeaproape în alte părţi ale lumii.

„Canada este pregătită să îşi asume un rol de lider în construirea unei coaliţii de ţări care gândesc la fel şi care ne împărtăşesc valorile”, a declarat Carney, pe 3 aprilie, la Ottawa. „Credem în cooperarea internaţională. Credem în schimbul liber şi deschis de bunuri, servicii şi idei. Şi dacă Statele Unite nu mai doresc să conducă, Canada o va face”, a promis el.

Liberalii lui Carney i-au învins pe conservatori, conduşi de Pierre Poilievre, al cărui slogan „Canada pe primul loc” şi stil uneori radical au evocat comparaţii cu Donald Trump care s-ar putea să-l fi costat alegerile. Luni de zile, conservatorii au avut un avans mare în sondaje, care s-a evaporat după ce Trump a impus taxe vamale Canadei şi a ameninţat că va anexa ţara. Ca răspuns, canadienii se feresc de produsele americane şi călătoriile în SUA.

Dar, în timp ce Carney rămâne prim-ministru, liberalii săi par să fi câştigat doar o minoritate de locuri în Camera Comunelor, făcând guvernul mai fragil şi dependent de partidele mai mici pentru a rămâne la putere.

URMEAZĂ AUSTRALIA?

Şi Australia, un alt teritoriu care îl are ca şef de stat pe monarhul britanic, organizează alegeri pe 3 mai, iar principalele partide au urmărit îndeaproape creşterea în sondaje a lui Carney, au declarat strategii politici australieni. Ca şi în Canada, îngrijorarea alegătorilor cu privire la consecinţele globale ale politicilor lui Trump a înclinat sprijinul către Partidul Laburist, de centru-stânga.

Fostul diplomat canadian Colin Robertson, care l-a cunoscut pe Carney pe când lucra la Ministerul de Finanţe, a declarat că acesta este cel mai bine echipat prim-ministru canadian din anii 1960 încoace, având în vedere experienţa sa în conducerea Băncii Angliei şi a Băncii Canadei. „Vine extrem de bine pregătit, cu un rolodex superb, iar oamenii vor răspunde apelului său şi se vor uita la el, deoarece provocările lor sunt economice în acest moment”, a spus el.

Carney va începe probabil prin extinderea comerţului canadian cu Europa, Australia şi democraţiile asiatice, cum ar fi Japonia, crede Robertson, atenuând o parte din daunele economice cauzate de tarifele americane recent impuse pentru maşini, oţel şi aluminiu.

POVARĂ GREA

Fortificarea economiei Canadei este de aşteptat să fie prioritatea imediată a lui Carney, inclusiv prin avansarea proiectelor de infrastructură pentru a face Canada mai puţin dependentă de Statele Unite, care cumpără 90% din exporturile de petrol ale Canadei.

În fruntea celei mai mici ţări ca populaţie din G7, Carney va trebui apoi să îşi adune coaliţia globală „fără a flutura un steag roşu uriaş în faţa lui Donald Trump”, spune Roland Paris, fost consilier al fostului prim-ministru Justin Trudeau şi acum profesor de afaceri internaţionale la Universitatea din Ottawa.

„Va fi o marjă de manevră dificilă sau un act de echilibru pentru el”, crede Paris. „El şi Canada au un interes în coordonarea cu alte ţări care gândesc la fel, dar fără a stabili neapărat Canada ca organizator al unei opoziţii. De ce să transformăm Canada în acest tip de ţintă?”

Paris spune că prin comportamentul său calm şi experienţa financiară, Carney ar putea provoca un răspuns mai constructiv din partea lui Trump decât cel pe care preşedintele l-a afişat faţă de Trudeau, pe care l-a denigrat spunându-i „guvernator”.

CE VA FACE CARNEY?

Robertson, consilier principal la think tank-ul Canadian Global Affairs Institute, se aşteaptă ca premierul Carney să încerce să colaboreze cu Trump, posibil încă de la summitul liderilor G7 din iunie de la Alberta, unde crede că premierul canadian ar putea organiza o întâlnire comercială cu Trump şi cu preşedintele mexican Claudia Sheinbaum.

Carney a promis să accelereze cheltuielile militare şi să reducă dependenţa de SUA pentru achiziţiile de apărare şi să colaboreze cu fondul de apărare de 800 de miliarde de euro propus de Uniunea Europeană.

Cu toate acestea, este puţin probabil ca Mark Carney să aibă influenţa fostului cancelar german Angela Merkel sau a preşedintelui francez Emmanuel Macron, a declarat Chris Hernandez-Roy, director adjunct al programului pentru Americi la Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale din Washington. „Erodarea poziţiei Canadei în lume îl va împiedica să fie un adevărat lider al lumii occidentale”, explică el, menţionând armata subfinanţată şi economia stagnantă a ţării.

Canada deţine preşedinţia G7 în acest an, ceea ce se adaugă totuşi la atuurile lui Carney.

EFECTUL TRUMP ASUPRA ALEGERILOR

Victoria lui Carney, deşi încurajatoare pentru alţi politicieni de centru-stânga din lume, este puţin probabil să ofere un model pe care alţii să îl reproducă, deoarece gândurile lui Trump în ceea ce priveşte anexarea Canadei vecine l-au transformat într-o ameninţare existenţială unică, subliniază Robertson.

Dar şi în alegerile din Australia, analiştii spun că aversiunea alegătorilor faţă de Trump îl afectează pe liderul opoziţiei de centru-dreapta, Peter Dutton, care până luna trecută a fost într-o cursă strânsă cu laburiştii. Majoritatea sondajelor arată acum o victorie la limită a Partidului Laburist rival sau formarea unui guvern minoritar cu sprijinul independenţilor.

„Trump a fost o bilă demolatoare pentru coaliţia conservatoare de aici şi din întreaga lume. El a dat cu adevărat o lovitură mişcării conservatoare prin modul în care a aplicat politicile sale la Washington”, afirmă Andrew Carswell, fost secretar de presă al premierului liberal conservator Scott Morrison, care a pierdut funcţia în alegerile australiene anterioare.

De asemenea, în Ungaria, liderul Viktor Orban, care l-a lăudat pe Trump, se confruntă cu cea mai puternică opoziţie din ultimii ani, în timp ce economia se clatină şi riscă să se înrăutăţească pe măsură ce Europa se confruntă cu politica comercială agresivă a lui Trump.

Premierul britanic Keir Starmer, al cărui Partid Laburist a fost susţinut de Carney în 2023, a încercat să adopte o abordare mai conciliantă faţă de Trump, dar nu a reuşit să îşi îmbunătăţească ratingurile slabe.

„Dacă laburiştii doresc să îşi restabilească poziţia în faţa publicului în general, o atitudine mai dură faţă de Trump ar putea contribui la acest lucru. El nu este un tip popular: tarifele, războiul comercial, toate acestea, poziţia sa cu privire la Ucraina, toate trec teribil de prost în ochii publicului britanic”, a declarat Patrick English, director de analiză politică la institutul de sondaje YouGov. „Dar pe de altă parte, în Canada, este mult mai simplu. Dacă eşti în favoarea lui Donald Trump în Canada, eşti destul de mult anti-canadian”, subliniază analistul.

În afara SUA, lecţia oferită de victoria lui Carney s-ar putea aplica mai mult partidelor de dreapta decât celor de stânga, este de părere Richard Johnston, profesor de ştiinţe politice pensionat la Universitatea British Columbia: „Scapă de orice aluzie la MAGA” - este sfatul său.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.