Ministrul german însărcinat cu Europa Anna Lührmann îndeamnă marţi să se pună capăt regulei unanimităţii în liuarea deciziilor Uniunii Europene în domeniul politicii externe, însă această idee suscită rezerve şi rezistenţă în rândul Celor 27, iar în vederea luării unei astfel de decizii de schimbare a modului de decizie este nevoie tocmai de unanimitate, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Trebuie să reuşim să luăm mai multe decizii cu majoritatea calificată, adică trebuie să existe mai puţine drepturi de veto”, a subliniat Anna Lührmann la sosirea la o reuniune a miniştrilor la Bruxelles, reiterând astfel o propunere din acordul de coaliţie german.

Ea s-a declarat favorabilă ca ”în domeniul Politicii Externe şi Securităţii să fie folosită clauza «pasarelă»”, potrivit căreia UE poate să treacă de la unanimitate la majoritate calificată fără să fie necesară o modificare a Tratatelor Uniunii.

”Asta ne-ar permite să fim rapid operaţionali înaintea extinderii UE la alte state”, a subliniat ministrul german.

Un sfârşit al unanimiotăţii în politca externă ar împiedica, de exemplu, o blocare de către un stat membru UE a unor sancţiuni impuse unor ţări terţe.

Opoziţia premierul ungar Viktor Orban faţă de un embargo european faţă de cea mai mare parte a unui embargo impus petrolului rus a obligat UE să-o ofere o excepţie.

Însă o decizie de a recurge la ”clauza pasarelă” şi abandonarea unanimităţii necesită ea însăşi o unanimitate a statelor membre UE, care este departe de a fi asigurată.

Franţa este deschisă unei astfel de idei, la fel ca alte câteva state membre UE, ca Suedia şi Spania.

”Spania este dispusă să (...) abordeze într-un spirit deschis şi constructiv o avansare către o majoritate calificată în multe dosare care implică în prezent unanimitatea”, a anunţat ministrul spaniol însărcinat cu Afaceri Europene Pascual Navarro.

Ungaria şi-a exprimat, în schimb, opoziţia.

”Interesele esenţiale ale tuturor statelor membre (UE) trebuie să fie luate în considerare atunci când ne aflăm în jurul mesei negocierilor”, a comentat ministrul ungar Judit Varga.

Irlanda consideră că acest subiect nu este o prioritate.

”Prioritatea noastră este să le garantăm, populaţiilor noastre că pot sta la căldură în iarna asta cu un preţ rezonabil (...). Trebuie să ne concentrăm asupra problemelor importante pentru cetăţenii noştri în acest moment”, a apreciat ministrul irlandez Thomas Byrne.

Austria şi-a exprimat ataşamentul faţă de principiul unanimităţii cu privire la impunerea de sanţciuni şi cu privire la aderarea unor noi state membre.

”Acesta este singurul mod de exprimare clară a advăratei forţe a Uniunii Europene”, subliniază minmistrul austriac Karoline Edtstadler.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.