ONG-ul Reporters sans frontières a lansat miercuri un observator al libertăţii presei pe timpul pandemiei covid-19, care urmează să măsoare ”impacturile pandemiei asupra jurnalismului”, documentând ”cenzura de stat, dezinformarea deliberată şi efectele acestora asupra dreptului la o informaţie fabilă”, precizează RSF într-un comunicat, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Observator 19” oferă totodată ”recomandări în vederea favorizării exercitării jurnalismului”.

Numele iniţiativei trimite atât la numele bolii covid-19, cât şi la articolul 19 al Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului - ”orice persoană are dreptul la libertate de opinie şi de exprimare”.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

”Unele dintre focarele cele mai puternice de covid-19, precum China sau Iranul sunt ţări în care presa nu-şi poate îndeplini funcţia de informare a cetăţenilor”, subliniază secretarul general al RSF Christophe Deloire.

”Este urgent să se dea socoteală, în mod exhastiv şi onest, cu privire la obstacole ridicate în calea libertăţii presei şi la încercări de manipulare a informaţiei în contextul acestei epidemii fără precedent”, insistă el.

Organizaţia nonguvernamentală (ONG) deplânge, între altele atât o multiplicare în mai multe ţări africane, precum Republica Democratică Congo sau Senegal, a unor acte de intimidare, agresiunii şi cenzurii vizând jurnaliştii şi presa de pe continent care acoperă criza sanitară în curs, cât şi atacuri repetate ale preşedintelui brazilian Jair Bolsonaro la adresa presei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.