Premierul britanic Rishi Sunak a anunţat o amânare a mai multor măsuri-far ale politicii Regatului Unit în lupta împotriva modificărilor climatice, o decizie denunţată drept ”electoralistă” şi condamnată din mediile economice şi până în rândul conservatorilor aflaţi la putere, ambiţiile climatice ale Guvernului părând astfel să deconteze criza puterii de cumpărare şi a eventualelor repercusiuni electorale ale acesteia asupra Partidului Conservator (Tories), relatează AFP.
”Am încredere în faptul că vom putea să adoptăm o abordare mai pragmatică, proporţionată şi realistă a atingerii neutralităţii carbonului, care relaxează povara asupra muncitorilor”, a declarat miercuri premierul Rishi Sunak, la o conferinţăă de presă organizată în pripă, după ce intenţiile i-au fost divulgate în presă.
RECUL ÎN INTERZICEREA MAŞINILOR TERMICE
Cel mai emblematic anunţ priveşte maşinile noi care funcţionează cu benzină şi motorină, a căror vânzare urmează să fie interzisă în 2035 şio nu în 2030,
Această măsură ar urma să ”alinieze” Regatul Unit calendarelor altor ţări, inclusiv al Uniunii Europene (UE), a anunţat Rishi Sunak, în urma unui val de indignare în sectorul automobilelor.
El a anunţat o relaxare a condiţiilor eliminării treptate a cazanelor cu gaze naturale şi abandonarea unei măsuri privind eficienţa energetică a locuinţelor care prevedea constrângeri puternice ale proprietarilor.
Ambiţiile în lupta împotriva modificărilor climatice ale Regatului Unit - care vizează neutralitatea carbonului în 2050 - par astfel să deconteze criza puterii de cumpărare, care-i afectează pe britanici şi posibilele repercusiuni electorale ale acesteia asupra Partidului Conservator.
Partidul Conservator, care se află la putere de 13 ani, se află în dificultate în sondaje împotriva Partidului Laburist (Labour) în vederea alegerilor legislative prevăzute în 2024, iar unii conservatori cer de mult timp Guvernului să reducă amploarea luptei împotriva încălzirii globale.
La sfârşitul lui iulie, Rishi Sunak a provoat un val de indignare după ce a promis sute de noi licenţe de explorare şi exploatare a hidrocarburilor la Marea Nodrului.
Această nouă răzgândire intervine în contextul în care organismul independent însăcinat să consilieze Downing Street în politicile în lupta împotriva modificărilor cliamtice a deplâns în iunie ”lentoarea îngrijorătore” a tranziţiei ecologice în regat.
”ACT DE SLĂBICIUNE”
Acest anunţ a încântat aripa dreaptă conservatoarea, ca de exemplu pe fostul premier Liz Truss, care a ”salutat” aceste măsuri drept ”deosebit de importante pentru zonele rurale”.
Însă criticile s-au multiplicat, inclusiv în tabăra sa, şi preconizează dezbateri agitate în Tories, unde mulţi par să fi fost luaţi prin surprindere.
”Nu ne putem permite să slăbim acum sau să ne pierdem în vreum fel ambiţia acestei ţări”, a denunţat fostul premier Boris Johnson, cel care stabilit multe dintre obiectivele abandonate.
”Nu cred cu adevărat că asta poate ajuta din punct de vedere electoral vreun partid să decidă să se angajeze pe această cale”, a apreciat deputatul conservator Alok Sharma, preşedintele COP26 de la Glasgow din 2021.
Deputatul laburist însărcinat cu probleme de Energie, Ed Miliband, a ironizat un ”act de slăbiciune al unui premier fără direcţie, disperat”.
Liderul Partidului Liberal-Democrat (Lib-Dem) Ed Davey a apreciat că regatul ”se află în ultimele rânduri în momentul în care restul lumii se bate pentru a adopta industriile de mâine”.
”SEMNAL NEGATIV”
Sectorul economic a reacţionat vehement.
Asociaţia care reprezintă industria manufacturieră, Make UK, şi-a exprimat revolta faţă de ”un anunţ care transmite un semnal cu totul negativ”, iar patroana Ford în Regatul Unit a denunţat o decizie care ”contravine” ”ambiţiei, angajamentelorşi coerenţei” aşteptate de sectorul automobilelor.
Mai conciliantă, organizaţia care reprezintă puternicul City din Londra a subliniat că Downing Street are dreptate ”să exploreze moduri în care să aducă soluţii într-un mediu constrâns din punct de vedere bugetar”.
Aceste anunţuri sunt ”o escrocherie uriaşă împotriva unei ţări”, a denunţat într-un comunicat ONG-ul Greenpeace, care denunţă ”răsturnări neîncetate ale acestui Guvern care vor face investitorii să fugă şi care vor costa locuri de muncă”.
Guvernul Sunak pare să fi demarat în iulie un viraj al politicii în lupta împotriva modificărilor climatice, în urma unei victorii-surpriză a conservatorilor într-un scrutin local din vestul Londrei, atribuit respingerii de către alegători a unei taxe impuse vehiculelor poluante de către primarul laburist Sadiq Khan.
Sadiq Khan a estimat de la New York, unde asistă la Adunarea generală a ONU, că ”întreprinderile şi milioane de oameni sunt dezamăgiţi” de ndirecţia în care se îndreaptă Guvernul Sunak.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.