Refuzul Departamentului de Justiţie al Statelor Unite de a apăra un congresman republican acuzat într-un proces civil că a ajutat la incitarea violenţelor produse pe 6 ianuarie la Capitoliu ar putea afecta apărarea fostului preşedinte Donald Trump în acelaşi caz, potrivit experţilor, transmite Reuters.
Departamentul a anunţat un judecător federal că a refuzat o solicitare a reprezentantului Morris "Mo" Brooks să îi acorde imunitate conform legii Westfall, care protejează angajaţii federali să fie daţi în judecată pentru cuvintele sau acţiunile lor din timpul serviciului lor.
Experţii au declarat că măsura pare să trimită un mesaj lui Trump, co-inculpat în acest caz, excluzând imunitatea atunci când a avertizat că incitarea unui atac asupra Congresului ”nu se află în sfera de atribuţii a unui reprezentant din Congres, sau a vreunui angajat federal”.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Donald Ayer, un înalt oficial al Departamentului de Justiţie din administraţiile republicane ale preşedinţilor Ronald Reagan şi George H.W. Bush, a afirmat: "Declaraţia guvernului trimite un mesaj clar ... Nici un lider din guvernul nostru nu se află în sfera atribuţiilor sale atunci când acţionează pentru a submina alegerile libere şi corecte, făcând ca oamenii să ridice şi să se revolte şi să se amestece."
Liderii care au comis aceste fapte sunt personal responsabili pentru acţiunile lor”. a adăugat acesta.
Un purtător de cuvânt al lui Brooks nu a putut fi contactat imediat pentru comentarii.
Brooks şi Trump sunt co-inculpaţi într-un proces intentat de reprezentantul democrat Eric Swalwell, care îi acuză că i-au incitat pe oameni în timpul unui miting din 6 ianuarie pentru a ataca Capitolul şi a opri Congresul să certifice victoria alegerilor preşedintelui Joe Biden.
Trump este inculpat în alte două procese similare, unul depus de reprezentantul democrat Bennie Thompson şi altul în numele a doi ofiţeri de poliţie de la Capitolul SUA.
Trump nu a solicitat până acum protecţia Departamentului Justiţiei în acest caz şi nici avocatul său Jesse Binnall nu a spus dacă intenţionează să ceară instituţiei să ia o poziţie.
Binnall a afirmat într-un comunicat: "Curtea Supremă a afirmat clar că preşedinţii nu pot fi trimişi în judecată pentru acţiuni legate de atribuţiile lor de serviciu. Este o datorie prezidenţială prin excelenţă ca preşedintele să se adreseze americanilor în legătură cu acţiunile Congresului”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.