Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a hotărât marţi că reforma învăţământului superior adiptată în 2017 de Ungaria - care a obligat universitatea fondată de George Soros să-şi transfere cea mai mare parte a activităţilor în străinătate - este incompatibilă cu dreptul european, relatează Reuters.
Această hotărâre a fost pronunţată în urma unei plângeri depuse de Comisia Europeană (CE).
Reforma universitară este unul dintre numeroasele puncte de fricţiune între Bruxelles şi Guvernul suveranistului Viktor Orban, care se află de asemenea în conflict în dosarul migraţiei sau controlul de către statul ungar al justiţiei, presei şi organizaţiilor nonguvernamentale (ONG).
În virtutea acestei reforme, universităţile înregistrate în străinătate nu pot să mai opereze în Ungaria, în cazul în care asigură învăţămnt în ţara de origine.
”Această cerinţă se loveşte de dispoziţiile Chartei drepturilor fundamentale ale Uniunii Europene cu privire la libertatea academică, la libertatea de a înfiinţa instituţiide învăţământ superior şi la libertatea întreprinderii”, scrie CJUE în hotărâre.
Ea se loveşte, de asemenea, de angajamentele pe care Ungraia şi le-a asumat la Organizţaia Mondială a Comerţului (OMC).
”Condiţiile introduse de Ungaria pentru a permite instituţiilor de învăţământ superior străine să-şi exercite activităţile pe teritoriul său sunt incompatibile cu dreptul Uniunii”, conchide Curtea.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...