Armata israeliană a bombardat, sâmbătă, Fâşia Gaza fără niciun semn tangibil de încetare a focului pe termen scurt în războiul dintre Israel şi Hamas, care a cunoscut o recrudescenţă a tensiunilor în ultimele zile în Liban şi Yemen, relatează AFP.
În cea de-a noua lună de război, frontul nordic al Israelului, la graniţa cu Libanul, cunoaşte noi violenţe, cu schimburi intense de focuri transfrontaliere între Hezbollah, un aliat al Hamas, şi armata israeliană.
Preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat, joi, că Franţa, Statele Unite şi Israelul vor lucra în format "trilateral" la o foaie de parcurs franceză pentru a limita tensiunile de la frontiera israeliano-libaneză.
Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a respins, vineri, această nouă iniţiativă, acuzând Parisul de "ostilitate" faţă de Israel, declaraţii denunţate ca fiind "nepotrivite" chiar şi în cadrul diplomaţiei israeliene.
Iar rebelii yemeniţi Houthi, aliaţi ai Hamas, au revendicat în ultimele zile o serie de atacuri asupra unor nave în Marea Roşie, ceea ce a determinat Washingtonul să "distrugă" şapte radare din Yemen, necesare pentru acest tip de operaţiuni.
În paralel cu aceste evoluţii regionale, speranţele unei încetări a focului pe termen scurt în Gaza par să se fi spulberat, protagoniştii rămânând pe poziţii intangibile.
În primele ore ale zilei de sâmbătă, martorii au raportat lovituri israeliene în teritoriul palestinian, care se află în mijlocul unei crize umanitare majore, cu ameninţare de foamete, şi unde 75% din cei aproximativ 2,4 milioane de locuitori au fost strămutaţi, potrivit ONU.
Brigăzile al-Qassam, aripa armată a Hamas, au revendicat tirul de rachete asupra teritoriului israelian, foarte aproape de Fâşia Gaza.
"Stăteam acasă şi mâncam. Dintr-o dată, casa s-a prăbuşit peste noi", a declarat vineri pentru AFP Anwar Harz. "Ajunge, ajunge cu războiul şi distrugerile", a mai spus el.
La Spitalul Martirilor Al-Aqsa din Deir al-Balah (centru), membrii familiei Hegazi au deplâns moartea lui Eyad, în vârstă de 10 ani, despre care au spus că a murit din cauza malnutriţiei. Imaginile o arată pe sora sa ţinând în braţe trupul emaciat al acestuia.
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), peste 8.000 de copii cu vârsta sub cinci ani au fost trataţi în Gaza pentru malnutriţie acută, "inclusiv 1.600 de copii care suferă de malnutriţie acută severă".
"Au fost deja înregistrate 32 de decese atribuite malnutriţiei, dintre care 28 în rândul copiilor cu vârsta sub cinci ani", a declarat miercuri şeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Iar vineri, OMS şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la agravarea crizei sanitare din Cisiordania ocupată, unde restricţiile, violenţele şi atacurile asupra infrastructurilor medicale complică accesul la îngrijiri.
În Gaza, debarcaderul american temporar folosit pentru a livra pe mare ajutoare umanitare populaţiei din Gaza va fi retras din cauza mării agitate, a anunţat, vineri, Comandamentul american pentru Orientul Mijlociu (Centcom).
Docul va fi mutat în portul israelian Ashdod. "Decizia de a muta temporar debarcaderul nu este luată cu uşurinţă, dar este necesară" pentru a putea "continua să livreze ajutoare în viitor", a adăugat Centcom, promiţând că acesta va fi reinstalat "rapid".
În calitate de principal susţinător militar al Israelului, Washingtonul a instalat acest debarcader în largul coastei Gaza în faţa restricţiilor severe impuse de Israel în ceea ce priveşte livrarea de ajutoare pe cale terestră către teritoriul palestinian devastat de violenţe.
Războiul a fost declanşat la 7 octombrie de atacul lansat de Hamas din Gaza în sudul Israelului, care s-a soldat cu moartea a 1.194 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ realizat de AFP pe baza datelor oficiale israeliene.
Dintre cele 251 de persoane răpite, 116 sunt încă ţinute ostatice în Gaza, dintre care 41 au murit, potrivit armatei.
Ca răspuns, armata israeliană a lansat o ofensivă pe scară largă în Gaza, care s-a soldat cu 37.266 de morţi, majoritatea civili, potrivit datelor Ministerului Sănătăţii al guvernului din Gaza condus de Hamas.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.