Politicieni, militari de rang înalt şi diplomaţi importanţi din întreaga lume se reunesc vineri la Munchen pentru a examina un peisaj de securitate european transformat într-un an de invazia Rusiei în Ucraina, relatează Reuters.
Cancelarul german Olaf Scholz, preşedintele francez Emmanuel Macron şi vicepreşedintele american Kamala Harris se numără printre numeroşii oficiali de rang înalt care participă la Conferinţa de Securitate de la Munchen, o reuniune anuală majoră la nivel mondial axată pe apărare şi diplomaţie.
Se aşteaptă, de asemenea, ca înalţi oficiali ucraineni să ia cuvântul la conferinţa care începe vineri şi se desfăşoară până duminică în luxosul hotel Bayerischer Hof din Munchen.
Conferinţa de anul trecut a avut loc cu doar câteva zile înainte de începerea războiului. În timp ce trupele ruseşti erau masate la graniţele Ucrainei, liderii occidentali reuniţi la Munchen l-au îndemnat pe preşedintele Vladimir Putin să nu-şi invadeze vecinul şi l-au avertizat despre consecinţele nefaste în cazul în care ar face acest lucru.
În acest an, liderii se vor confrunta cu urmările grave ale deciziei lui Putin de a le ignora cererea şi de a declanşa cel mai devastator război din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, care a ucis mii de oameni şi a forţat milioane de persoane să fugă din calea focului.
"Dacă Putin câştigă în Ucraina, mesajul pentru el şi pentru alte regimuri autoritare este că forţa este recompensată", a declarat săptămâna aceasta secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
"Acest lucru ar face lumea mai periculoasă. Şi pe noi toţi mai vulnerabili", a adăugat Stoltenberg, vorbind înaintea unei reuniuni a miniştrilor apărării din NATO, care s-au angajat să intensifice livrările militare către Kiev, chiar dacă au recunoscut că propriile stocuri de muniţii au fost grav epuizate de război.
Războiul va reaprinde dezbaterile de lungă durată de la Munchen despre chestiuni precum: cât de mult ar trebui Europa să îşi construiască propria capacitate militară, cât de mult ar trebui să se bazeze pe Statele Unite pentru securitatea sa şi cât de mult ar trebui să cheltuiască guvernele pentru apărare.
Delegaţii vor discuta, de asemenea, despre impactul global al războiului asupra unor aspecte care variază de la aprovizionarea cu energie la preţurile alimentelor.
MOSCOVA NU ESTE INVITATĂ LA MUNCHEN
Conferinţa de la Munchen a servit uneori drept barometru al relaţiilor dintre Rusia şi Occident, mai ales în 2007, când Putin a atacat Statele Unite într-un discurs considerat în prezent ca fiind prevestitorul unei poziţii mult mai dure faţă de democraţiile liberale.
Anul acesta, liderii ruşi se vor remarca prin absenţa lor.
Preşedintele conferinţei, Christoph Heusgen, un diplomat german cu vechime, a declarat că organizatorii nu au invitat niciun oficial rus, deoarece Putin "s-a rupt de civilizaţie".
În schimb, la conferinţă este aşteptată o delegaţie americană de o mărime record, inclusiv Kamala Harris, secretarul de stat Antony Blinken şi o treime din Senatul american.
"Ne aşteptăm la un semnal de unitate din partea comunităţii transatlantice", a declarat Heusgen.
Discuţiile de la conferinţă vor evidenţia, de asemenea, o trezire bruscă pentru liderii occidentali - războiul a arătat clar că o mare parte din restul lumii nu vede lucrurile în felul lor. Eforturile de a-i determina pe liderii africani, asiatici şi latino-americani să izoleze Moscova au eşuat deseori, din cauza puterii diplomatice şi economice a Rusiei, dar şi a furiei din Sudul global că Occidentul a arătat mult mai puţin interes faţă de conflictul şi nedreptatea de acolo.
La conferinţă vor fi abordate şi alte mari probleme internaţionale, în special relaţiile dintre Occident şi China. Se aşteaptă ca diplomatul chinez cu rangul cel mai înalt, Wang Yi, să participe, iar Blinken ia în considerare posibilitatea de a se întâlni cu el acolo, în ceea ce ar putea fi prima lor discuţie faţă în faţă după ce Statele Unite au doborât presuspusul balon spion chinezesc şi alte obiecte zburătoare.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.