Ungaria, care nu a ratificat aderarea Suediei la NATO, a dat marţi un semnal pozitiv, la o zi după ce Turcia şi-a dat acordul acestei aderări, iar Parlamentul ungar, care şi-a încheiat o sesiune extraortdinată vineri poate fi convocat într-o nouă sesiune în zilele următoare în vederea acestei ratificări, relatează AFP.
”Poziţia noastră este clară. Guvernul (ungar) susţine aderarea Stockholmului la Alianţa (Nord-)Atlantică (...). Încheierea procesului ratificării este acum doar o problemă tehnică”, anunţă într-o postare pe contul său de Facebook ministrul ungar de Externe Peter Szijjarto, înainte să decoleze la Vilnius, la summitul NATO.
Parlamentul şi-a încheiat vineri o sesiune extraordinară, însă nu este esclus să fie convocat din nou, în zilele următoare, pentru a se pronunţa prin vot.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Premierul ungar Viktor Orban - un apropiat al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan - şi-a exprimat săptămâna trecută ”susţinerea” faţă de candisatura Suediei la NATO şi promitea ”să nu tergiverseze” în cazul unei schimbări a poziţiei Ankarei.
Turcia - până acum reticentă - a acceptat luni să trimită Protocolul Aderării Suediei la NATO în Parlamentul turc ”cât mai rapid”, a salutat secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, la Vilnius.
Guvernul ungar - pentru a-şi justifica tergiversările - a denunţat în mai multe rânduri o politică de ”denigrare” a Suediei, pe care o acuză de faptul că critică încălcări ale statului de drept ale Budapestei şi de ”folosirea influenţei sale politice” la Bruxelles ”cu scopul de a dăuna intereselor ungare”.
În cazul Finlandei, Ungaria a dat de asemenea undă verde tardiv. Ea a aşteptat până la sfârşitul lui martie, după unda verde a Ankarei.
Suedia şi Finlanda şi-au anunţat în mai 2022, în urma invaziei ruse a Ucrainei, candidaturile la aderarea la NATO.
După decenii de neutralitate, iar apoi de nealiniene militară, după sfârşitul Războiului Rece, cele două ţări nordice au considerat drept caduc echilibrul securităţii apărut după căderea URSS, care face, în opinia lor, indispensabilă o beneficiere de protecţia reciprocă pe care o oferă NATO.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...