Rata natalităţii în Ucraina a scăzut cu 28% de la începutul războiului, potrivit unor noi date, cu 38.324 de copii mai puţini născuţi în ţară în primele şase luni ale acestui an, comparativ cu 2021, înainte de invazia Rusiei, potrivit The Guardian.
În timp ce rata natalităţii a scăzut cu 7% pe an din 2015, potrivit companiei ucrainene de analiză a datelor OpenDataBot, scăderea din 2021 până în 2023 este cea mai mare de când Ucraina şi-a câştigat independenţa în 1991.
Următoarea cea mai abruptă scădere a fost în 2015, în urma anexării Crimeei de către Rusia.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
În acest an, relatează site-ul, s-au născut în medie 16.000 de copii pe lună, faţă de până la 23.000 de copii născuţi lunar înainte de invazia la scară largă a Rusiei.
Chiar şi înainte de război, se aştepta ca populaţia Ucrainei să scadă cu 50% până în 2050, potrivit ONU.
"Ucraina avea una dintre cele mai scăzute rate de natalitate de pe planetă. Şi apoi a izbucnit un război", a declarat Brienna Perelli-Harris, profesor de demografie la Universitatea din Southampton, care studiază ratele de fertilitate din Ucraina.
Se estimează că 6 milioane de refugiaţi au părăsit Ucraina din februarie 2022, când Rusia a lansat invazia la scară largă, potrivit datelor Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi.
"Când ucrainenii vor simţi şi vor vedea mai multă stabilitate, când se vor simţi mai protejaţi, vor avea dorinţa de a avea mai mulţi copii", a declarat pentru NPR un medic care ajută la conducerea maternităţii din vestul Kievului.
Una dintre imaginile definitorii ale războiului este cea a Marianei Vishegirskaia, gravida în stare gravă, sângerând şi coborând scările după ce Rusia a bombardat o maternitate din Mariupol.
O altă femeie rănită în timpul bombardamentului a murit la scurt timp după ce copilul ei a fost adus pe lume, fără semne de viaţă, prin cezariană.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.