Rata inflaţiei din Marea Britanie a atins 9,1% în ultimele 12 luni până în mai, un nou record în ultimii 40 de ani, au arătat cifrele miercuri, în timp ce războiul Rusiei din Ucraina a dus la creşterea preţurilor alimentelor şi carburanţilor, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Oficiul pentru Statistici Naţionale a precizat că inflaţia preţurilor de consum a crescut uşor de la 9% în aprilie, cel mai ridicat nivel din 1982.

”Creşterile continue abrupte ale preţurilor la alimente şi preţurile record ale benzinei au fost compensate de costurile la articolele de îmbrăcăminte, care au crescut mai puţin comparativ cu această perioadă anul trecut şi de o scădere a preţurilor adesea fluctuante la jocurile pe computer”, a declarat economistul-şef Grant Fitzner.

Creşterea a fost în concordanţă cu estimările analiştilor şi semnalează că nu există o încetare rapidă a reducerii costului vieţii a milioane de persoane din Marea Britanie. Banca Angliei susţine că inflaţia ar putea atinge 11% în octombrie, când va fi majorat plafonul facturilor la energie.

Jack Leslie, economist senior din cadrul grupului experţilor privind inegalitatea economică, Resolution Foundation, a spus că probabil inflaţia va creşte şi mai mult în iunie, din cauza ”majorării ridicate a preţurilor la benzină din ultima lună”.

”Având în vedere perspectivele economice atât de neclare, nimeni nu ştie la ce nivel ar putea ajunge inflaţia şi cât timp va continua să crească”, a mai afirmat el.

Inflaţia este în creştere la nivel mondial. SUA au raportat o rată de 8,6% în mai, iar cele 19 ţări care folosesc euro au înregistrat o inflaţie de 8,1% în aceeaşi lună.

Costul vieţii a crescut în toate statele europene, nu numai în Marea Britanie, fiind în parte cauzat de războiul din Ucraina, care afectează proviziile de energie şi alimente de bază, cum ar fi grâul.

Presiunea îi determină pe angajaţii britanici să ceară creşteri substanţiale ale salariilor, o acţiune despre care Guvernul conservator susţine că ar putea majora şi mai mult nivelul inflaţiei.

Zeci de mii de angajaţi ai sistemului feroviar iau parte la cea mai mare grevă naţională din ultimele trei decenii în cursul acestei săptămâni. Ei cer salarii mai mari şi condiţii de muncă mai bune.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.