Rachete ruseşti au lovit vineri instalaţii electrice din toată Ucraina, unde preşedintele Volodimir Zelenski s-a întors dintr-un tur al capitalelor occidentale, iar oficialii ucraineni au declarat că o ofensivă rusă mult aşteptată este în desfăşurare în est, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Forţele armate ale Ucrainei au declarat într-o actualizare de seară că forţele ruse au tras peste 100 de rachete în toată ţara şi au organizat 12 atacuri aeriene şi 20 de bombardamente.

Postarea de pe Facebook a spus că 61 de rachete de croazieră au fost distruse.

Ministrul Energiei, German Galuşcenko, a declarat că Rusia a lovit instalaţii electrice din şase regiuni cu rachete şi drone, provocând întreruperi de curent în cea mai mare parte a Ucrainei.

La Washington, Casa Albă a declarat că preşedintele Joe Biden va călători în Polonia în perioada 20-22 februarie pentru a-şi arăta sprijinul pentru Kiev înainte de prima aniversare a invaziei Rusiei din 24 februarie şi pentru a arăta clar că Statele Unite vor oferi Ucrainei asistenţă suplimentară de securitate şi ajutor.

”Preşedintele va spune foarte clar că Statele Unite vor continua să fie alături de Ucraina atât timp cât este nevoie”, a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională de la Casa Albă.

Personalul Fondului Monetar Internaţional se va întâlni cu oficiali ucraineni la Varşovia, săptămâna viitoare, a declarat vineri o sursă familiarizată cu planurile, în timp ce Ucraina solicită un program de împrumut de mai multe miliarde de dolari pentru a-şi acoperi nevoile de finanţare, având în vedere războiul cu Rusia.

Agenţia de evaluare financiară Moody's a retrogradat vineri ratingul suveran al Ucrainei la Ca, deoarece se aşteaptă ca războiul cu Rusia să creeze problemeri de lungă durată pentru ţară.

Potrivit Moody's, ratingul atribuit înseamnă că ” probabiltiatea de neplată a datoriilor este mare sau foarte aproape de neplată”.

Ultimele atacuri ruseşti au venit în momentul în care Zelenski a încheiat un tur al aliaţilor europeni, unde a fost primit cu entuziasm, dar nu şi-a asigurat promisiuni publice cu privire la avioanele de luptă pe care le-a solicitat.

"Londra, Paris, Bruxelles - peste tot am vorbit în ultimele zile despre cum să ne întărim armata. Există înţelegeri foarte importante şi am primit semnale bune", a spus el în discursul său video de noapte.

Rusia a atacat în mod repetat infrastructura civilă aflată departe de linia frontului, lăsând milioane de ucraineni fără energie electrică, căldură sau apă, zile întregi în mijlocul iernii.

Barajele au urmat adesea progreselor diplomatice sau cele obţinute de ucraineni pe câmpul de luptă.

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a declarat că 10 rachete ruseşti au fost doborâte deasupra capitalei după ce sirenele au sunat în timpul orelor de vârf ale dimineţii şi civilii obosiţi s-au adăpostit.

Premierul ucrainean Denis Şmihal a declarat că Ucraina nu are disponibilă 44% din producţia nucleară şi 75% din capacitatea de energie termică.

”Acesta este o atacare deliberată a infrastructurii care îi ţine pe ucraineni în viaţă iarna”, a declarat purtătorul de cuvânt adjunct al Departamentului de Stat al SUA, Vedant Patel.

Rusia neagă că vizează civilii şi spune că vizează efortul de război al Kievului.

Ucraina se pregăteşte pentru o nouă ofensivă rusă, considerând că, după luni de retragere, preşedintele Vladimir Putin vrea să obţină un succes pe câmpul de luptă înainte de aniversarea invaziei sale din 24 februarie.

Guvernatorii ucraineni din regiunile de est Doneţk şi Lugansk au declarat că acţiunea a început.

Putin îşi va ţine discursul său anual în Parlament, pe 21 februarie, dată la care anul trecut a recunoscut ca independente părţile din Doneţk şi Lugansk care erau controlate de separatiştii susţinuţi de ruşi, un preludiu al invadării.

Capturarea completă a acelor provincii, dintre cele patru pe care Rusia a pretins ulterior că le-a anexat, i-ar permite lui Putin să afirme că una dintre priorităţile sale principale a fost atinsă.

PROGRESELE RUSIEI

Principalul obiectiv recent al Moscovei a fost Bakhmut, un oraş mic din care cea mai mare parte a populaţiei de dinainte de război, de aproximativ 70.000 de locuitori, a fugit, iar armata ucraineană a spus că acesta şi zonele învecinate au fost sub un atac nou cu tancuri, mortiere şi artilerie.

După luni de lupte statice de artilerie, pe care ambele părţi le numesc ”maşina de tocat carne”, forţele ruse au început să încercuiască oraşul. Trupele lor includ armata privată Wagner, care a recrutat zeci de mii de condamnaţi cu o promisiune de graţiere.

Armata regulată a Rusiei este acum capabilă să desfăşoare mulţi dintre cei 300.000 sau mai mulţi oameni înrolaţi într-o mobilizare forţată, la sfârşitul anului trecut.

Ministerul britanic al Apărării a declarat că forţele Wagner păreau să fi avansat cu 2 până la 3 kilometri în jurul nordului de Bakhmut, de marţi - un impuls rapid într-o bătălie în care liniile frontului abia s-au mişcat de luni de zile.

Acesta a spus că ruşii ameninţă acum principala cale de acces vestică către Bakhmut, deşi un analist militar ucrainean a spus că proviziile încă ajung acolo.

Marea Britanie a mai spus, de asemenea, că forţele ruse au făcut unele progrese în apropiere de Vuhledar, un bastion ţinut de ucraineni care a fost un element cheie între fronturile de sud şi de est, dar câştigurile limitate ale Rusiei de acolo au avut probabil un cost ridicat, inclusiv cel puţin 30 de vehicule blindate abandonate într-un atac eşuat.

Poziţiile ucrainene din Vuhledar au rezistat de la începutul războiului, iar asaltul din această săptămână a fost catalogat drept un fiasco costisitor, de către unii bloggeri militari ruşi pro-război.

Gray Zone, un canal semi-oficial al Wagner de pe Telegram, a declarat că ”se desfăşoară un dezastru în jurul Vuhledar şi se desfăşoară din nou şi din nou”.

Reuters nu a putut verifica informaţiile de pe câmpul de luptă.

Ucraina plănuieşte propria sa contraofensivă militară majoră în următoarele luni, pentru a recupera mai mult din aproape o cincime din teritoriul ucrainean pe care Rusia o ocupă. Dar se pare că va aştepta până când va primi cel puţin unele dintre noile arme, inclusiv sute de tancuri de luptă şi vehicule blindate, promise în ultima vreme de Occident.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.