Parlamentul Republicii Moldova a respins luni din lipsă de cvorum moţiunea de cenzură împotriva executivului lui Pavel Filip, după ce majoritatea parlamentară a anunţat că nu se va prezenta la şedinţa legislativă. În plenul moldovean s-au prezentat doar 47 de deputaţi socialişti, comunişti şi liberal-democraţi, iar şedinţa a fost condusă de către vicepreşedintele legislativului Vladimir Vitiuc, în absenţa preşedintelui Adrian Candu, scrie deschide.md
”Din lipsă de cvorum, moţiunea de cenzură se anunţă a fi respinsă”, a declarat vicepreşedintele Vladimir Vitiuc.
De asemenea, proiectele de legi pentru care actualul executiv şi-a asumat răspunderea în faţa legislativului vor fi trimise spre promulgare, după respingerea moţiunii de cenzură.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Premierul Pavel Filip şi-a exprimat regretul că dezbaterea moţiunii de cenzură nu a avut loc şi nu a avut posibilitatea de a-şi prezenta discursul şi de a răspunde întrebărilor parlamentarilor, din cauza lipsei de cvorum.
”Aş fi vrut să răspund acestei moţiuni, dar cu părere de rău nu s-a întrunit majoritatea în Parlament. Să nu uităm că trăim în era tehnologiilor informaţionale şi comunicaţiilor electronice de aceea veţi putea vedea online discursul meu, asupra căruia trebuie să recunosc că am lucrat şi m-am pregătit minuţios [...] Cred că este o decizie corectă a majorităţii parlamentare de a nu le oferi o platformă pentru un show politic celor care au înaintat această moţiune de cenzură”, a declarat prim-ministrul moldovean Pavel Filip.
De asemenea, premierul a acuzat că este vorba despre ”o moţiune neserioasă, demagogică şi cinică”.
Între timp, preşedintele socialiştilor a declarat că lipsa majorităţii parlamentare nu înseamnă că s-au epuizat problemele puse în discuţie de moţiunea de cenzură, iar PSRM urmează să se adreseze Curţii Constituţionale.
Preşedinta PCRM, Inna Şupac, a precizat că parlamentarii comunişti pregătesc deja o nouă moţiune de cenzură, iar ”sfârşitul, mai devreme sau mai târziu, tot vine” pentru executivul Pavel Filip.
Socialistul Igor Dodon a acuzat că ceea ce s-a întâmplat la şedinţa de luni este o ilegalitate.
”Conform regulamentului proiectul trebuia să fie avizat de comisia legislativă-juridică, ceea ce nu s-a întâmplat.”, a declarat Dodon.
Socialiştii şi comuniştii s-au declarat nemulţumiţi de faptul că şedinţa parlamentară nu a avut loc în zilele de joi şi vineri, întrucât luni este tradiţional ziua de lucru în teritoriu pentru deputaţi.
Moţiunea de cenzură a fost depusă după ce executivul şi-a asumat răspunderea pentru un şir de legi printre care şi transformarea în datorie de stat a creditelor acordate celor trei bănci devalizate.
În timpul şedinţei de luni, simpatizanţii Partidului Platforma Demnitate, Partidului Nostru şi PSRM au protestat în faţă clădirii legislativului faţă de asumarea răspunderii executivului pentru pachetul de legi.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.