Iniţiativa PLDM, prin care ar urma ca formularea „limba moldovenească cu grafie latină” să fie înlocuită cu „limba română” în Constituţie, a trecut miercuri de Comisia parlamentară de cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media, votul decisiv aparţinând preşedintelui PDM Dumitru Diacov, anunţă Deschide.md.
"Nu sunt prima dată la discuţii de genul ăsta. Câteodată ajungem la cititul moralei. Cred că e o problemă specifică Republicii Moldova. În 94 când a fost votată Constituţia, am pledat de la microfon, ridicaţi stenogramele, că limba vorbită în R. Moldova este limba română. Şi nu sunt obligat nimănui să-i confirm asta. Şi i-am rugat foarte mult pe agrarieni să voteze limba română şi să nu umblăm după asta cu diverse formule. Nu s-a acceptat”, a spus Diacov în faţa celorlalţi membri ai Comisiei.
Dumitru Diacov a dat votul decisiv, care a făcut ca iniţiativa legislativă să primească avizul pozitiv în comisie.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Astfel, 5 membri ai Comisiei au votat „pentru”. Aceştia sunt Maria Ciobanu ( PLDM ), Lilian Carp (PL), Vladimir Hotineanu, Dumitru Diacov şi Nicolae Juravschi, toţi de la PDM. Împotrivă s-au pronunţat deputaţii Nicolae Dudoglu de la PDM şi socialiştii Marina Radvan şi Vlad Bătrâncea. De la vot s-a abţinut deputata Elena Gudumac de la PDM.
Curtea Constituţională din Republica Moldova a decis în 31 octombrie că termenul de „limba română” poate fi utilizat în Constituţie pentru a înlocui formularea "limbă moldovenească cu grafie latină” utilizată în prezent pentru a defini limba oficială din R. Moldova, iniţiativa aparţinând parlamentarilor liberal-democraţi, care au elaborat un proiect de lege cu privire la modificarea art. 13 din Constituţie.
Preşedintele Republicii Moldova Igor Dodon a anunţat recent într-un interviu că a găsit voturile necesare în Parlament pentru a bloca iniţiativa de modificare a Constituţiei.
„În Parlament se discută propunerea cu privire la modificarea Constituţiei în favoarea limbii române. Acest lucru nu va trece… Pentru ca aceste modificări să fie blocate este nevoie de 35 de deputaţi, iar noi avem 24. Cu 11 noi deja am purtat discuţii şi ei nu vor vota pentru iniţiativa privind limba română”, a menţionat el.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.