Vladimir Putin se află joi într-o vizită de stat în Vietnam, ţară căreia Rusia îi furnizează arme de zeci de ani, la o zi după ce a semnat un acord de apărare cu Coreea de Nord care îngrijorează Occidentul, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Preşedintele rus i-a mulţumit Hanoi pentru abordarea sa "echilibrată" privind Ucraina, într-un editorial publicat în ziarul Partidului Comunist (CPV), aflat la putere. Rusia şi Vietnamul împărtăşesc, de asemenea, o lectură "similară" a situaţiei din Asia-Pacific, a susţinut el.

Şeful de la Kremlin a sosit miercuri seara la Hanoi de la Phenian, unde Kim Jong Un l-a primit cu mare fast pe liderul pe care îl consideră "cel mai bun prieten" al Coreei de Nord.

Evenimente

7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

Cele două ţări, unite împotriva "hegemoniei" americane, au aprobat un "parteneriat strategic cuprinzător" care prevede o asistenţă reciprocă "în caz de agresiune" şi o posibilă consolidare a "cooperării tehnico-militare", potrivit lui Putin.

Statele Unite şi aliaţii lor se tem că această apropiere continuă ar putea duce la noi livrări de muniţii şi rachete nord-coreene către Rusia pentru războiul său din Ucraina.

În cadrul celei de-a cincea călătorii în această ţară din Asia de Sud-Est, Vladimir Putin urmează să se întâlnească cu noul preşedinte, To Lam, şi cu secretarul general al Partidului Comunist (CPV), Nguyen Phu Trong, considerat cea mai influentă figură a regimului.

Pe străzile din Hanoi miercuri, prezenţa steagurilor ruseşti şi a unui important dispozitiv de securitate au fost martori ai primirii pe care demnitarii locali o plănuiesc, este mărturia istoriei îndelungate care uneşte cele două ţări, datând din epoca sovietică.

"Iubim Rusia, eu îi iubesc pe ruşi pentru că au fost foarte amabili, oferindu-ne sprijin de mulţi ani", a declarat pentru AFP Nguyen Thi Minh, o rezidentă în vârstă de 59 de ani.

Moscova a furnizat arme aliaţilor săi comunişti în timpul Războiului din Vietnam şi, timp de decenii, a ajutat la formarea multor cadre ale PCV, inclusiv a lui Nguyen Phu Trong.

Rusia continuă să vândă Vietnamului o mare parte din armele şi echipamentele sale militare, pe fondul tensiunilor din Marea Chinei de Sud, unde Hanoi este îngrijorat de obiectivele expansioniste ale Beijingului.

Chestiunile legate de apărare vor fi discutate, au avertizat analiştii. Cele două ţări au un "interes reciproc de a relua vânzările de arme", care au încetinit din 2022, a opinat Carl Thayer, profesor emerit la Universitatea australiană din New South Wales.

"Dar Vietnamul este paralizat de ameninţarea sancţiunilor americane", a adăugat el.

Primindu-l pe Vladimir Putin, vizat de un mandat de arestare emis de Curtea Penală Internaţională (CPI), Hanoi se expune nemulţumirii partenerilor săi occidentali, în special a Statelor Unite, care consideră Vietnamul, cu o populaţie de 100 de milioane de locuitori, ca fiind un loc strategic pentru producţia de semiconductori.

Anul trecut, preşedintele chinez Xi Jinping şi preşedintele american Joe Biden au vizitat amândoi Hanoi, care încearcă să menţină o distanţă egală între cele două superputeri rivale, conform preceptelor flexibile ale "diplomaţiei sale de bambus", care combină prudenţa şi pragmatismul.

Această politică s-ar putea dovedi din ce în ce mai greu de menţinut, a avertizat un expert. Vizita lui Putin reprezintă "un test pentru a vedea cât de departe poate merge diplomaţia multidirecţională a Hanoiului şi dacă aceasta mai este acceptată de celelalte mari puteri", a declarat pentru AFP Huong Le Thu, director adjunct al programului Asia al International Crisis Group.

Vizita lui Vladimir Putin este însoţită de o componentă economică, cu planuri de cooperare sporită în domeniile energiei, tehnologiei, educaţiei şi turismului.

De asemenea, Putin urmează să participe şi la o ceremonie de depunere de coroane la mausoleul fregatei independenţei Ho Chi Minh şi la un banchet în teatrul de operă în stil colonial francez. Plecarea sa este programată pentru seara.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.