Vladimir Putin l-a primit luni seara pe preşedintele sirian Bashar al-Assad, înainte să găzduiască miercuri un summit Rusia-Turcia-Iran vizând să relanseze căutarea unei soluţii politice la criza din Siria, acum că regimul se află în avantaj atât în faţa rebelilor, cât şi a jihadiştilor, scrie AFP.
Preşedintele rus, principalul susţinător al regimului sirian, îşi multiplică contactele - cu câteva zile înaintea unor noi negocieri sub egida ONU, prevăzute la Geneva pe 28 noiembrie - cu obiectivul de a pune capăt războiului soldat cu cel puţin 330.000 de morţi în decurs de şase ani şi cu milioane de strămutaţi.
El se întâlneşte miercuri cu omologii săi turc Recep Tayyip Erdogan şi iranian Hassan Rohani în staţiunea balneară Soci, în sud-estul Rusiei, unde Bashar al-Assad s-a dus în prima sa vizită în Rusia şi în străinătate din octombrie 2015, imediat după lansarea intervenţiei militare ruse, care a marcat o cotitură în conflict.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Întâlnirea-surpriză dintre Vladimir Putin şi Bashar al-Assad a avut loc luni seara, dar a fost făcută publică marţi dimineaţa.
Ea a durat patru ore, a declarat pentru agenţia RIA Novosti un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Potrivit unor imagini transmise de televiziune, liderul de la Kremlin l-a ”felicitat” pe preşedintele sirian pentru rezultatele pe care le-a obţinut în lupta împotriva terorismului, aproape o victorie ”inevitabilă şi definitivă”.
Russian President Vladimir Putin and Syrian President Bashar Assad at meeting with Russian military command pic.twitter.com/zJQOHJMCyG
— Press TV (@PressTV) November 21, 2017
”Cred că acum este timpul să se treacă la procesul politic”, a spus Putin.
El a precizat că intenţionează să discute marţi, la telefon, cu preşedintele american Donald Trump şi cu şefi ai unor ţări arabe, inclusiv cu emirul Qatarului, în vederea unor ”consultări” pe tema situaţiei din Siria.
”Avem interesul să facem să avanseze procesul politic (...). Nu vrem să ne uităm în urmă şi suntem pregătiţi de un dialog cu toţi cei care doresc cu adevărat să se ajungă la o rezolvare politică”, a subliniat la rândul său Bashar al-Assad, potrivit traducerii ruse a declaraţiilor sale.
El a exprimat ”recunoştinţa poporului sirian” faţă de ajutorul Rusiei în apărarea ”integrităţii teritoriale şi independenţei” Siriei.
OPERAŢIUNEA ”A AJUNS LA SFÂRŞIT”
Lansată în 2015, intervenţia militară rusă în Siria a schimbat situaţia, permiţând armatei siriene să recucerească de la gruparea Statul Islamic (SI) cetatea antică Palmira şi să-i disloce pe rebeli din bastionul lor de la Alep, în nord.
Forţele regimului sirian i-au izgonit duminică seara pe jihadişti de la Boukamal, ultimul fief urban în Siria al SI, care a pierdut aproape tot teritoriul asupra căruia deţinea controlul şi al cărui ”califat” autoproclamat în 2014 s-a prăbuşit.
”În ceea ce priveşte munca noastră comună în lupta împotriva terorismului în Siria, această operaţiune a ajuns la sfârşit”, a dat asigurări Putin.
Rusia a iniţiat deja semenea negocierile de la Astana, pe care le patronează împreună cu Iranul, alt aliat al lui Bashar al-Assad, şi cu Turcia, care îi susţine pe rebeli.
Procesul a reunit, în şapte rânduri în acest an, regimul şi opoziţia în capitala kazahă şi a condus la implementarea unor ”zone de dezescaladare” în regiunile Idleb (nord-vest), Homs (centru) Ghouta de Est, în apropiere de Damasc şi în sud.
Aceste măsuri au permis scăderea tensiunilor pe teren, însă Moscova caută de-acum, prin reuniunea de la Soci a celor trei iniţiatori ai acestui proces - care s-a concentrat până în prezent asupra problemelor militare - să- găsească o ieşire politică.
Ultima iniţiativă rusă vizând să reunească regimul şi opoziţia în Rusia a fost primită cu răceală de rebeli şi nu a fost stabilită o dată.
Toate încercările de a pune capăt războiului s-au lovit, pentru moment, de soarta lui Bashar al-Assad, însă preşedintele sirian, aflat la putere din 2000, apare în poziţie de forţă acum, odată ce armata lui a recucerit cea mai mare parte a teritoriului sirian de la rebeli şi SI.
Expertul rus Ajdar Kurtov consideră că vizita lui Bashar al-Assad în Rusia arată ”necesitatea de a duce până la Kremlin poziţia autorităţilor siriene cu privire la rezolvarea viitoare (a conflictului) în Siria”.
”Este puţin probabil ca aceasta să fie o demonstraţie de loialitate politică Kremlinului faţă de al-Assad. Pentru asta există alte mijloace”, apreciază el.
”Este vorba, înainte de toate, de o ajustare de poziţii, mai ales că s-au acumulat numeroase probleme care nu pot fi rezolvate în public”, a declarat el pentru AFP, citând kurzii, care controlează o parte a nordului Siriei, spre mare nemulţumire a Ankarei.
În paralel, diverse facţiuni din opoziţia siriană se reunesc, începând de miercuri, la Riad, la invitaţia Arabiei Saudite, pentru a-şi unifica poziţiile în vederea reluării negocierilor la Geneva, pe 28 noiembrie, care urmează să se concentreze asupra redactării unei noi Constituţii şi organizării unor alegeri.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...